• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikšić se "nasankao" na prvoaprilsku šalu!

Premijer FBiH "nasjeo" na izmišljenu vijest da će reprezentaciji BiH biti zabranjeno učešće na Mundijalu zbog neprovođenja presude "Sejdić - Finci"

 Nikšić se "nasankao" na prvoaprilsku šalu! Izvor: MONDO

Sarajevski Radio "Stari Grad" žestoko je uzburkao i političke duhove i navijačke strasti prvoaprilskom šalom prema kojoj je jedna evropska zvaničnica zaprijetila da će tražiti da BiH bude zabranjeno učešće na svim međunarodnim sportskim takmičenjima ukoliko do 9. maja, Dana Evrope, ovdašnji političari ne postignu dogovor oko promjene Ustava u vezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci", piše "Press RS".

Ova uspjela šala, na koju su stvarno nasjeli premijer FBiH Nermin Nikšić, brojni mediji i sarajevski portali, kao i značajan broj navijača fudbalske reprezentacije BiH, koja ima ozbiljne šanse da se kvalifikuje na predstojeće Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, otkrivena je tek juče, kada je Radio "Stari Grad" konačno i zvanično saopštio da je riječ o prvoaprilskoj šali.

Sve je počelo u ponedjeljak ujutro, kada je taj sarajevski radio emitovao lažni tonski snimak izvjesne Brigit Johanson, koja je predstavljena kao potpredsjednica Vijeća Parlamenta EU, međunarodne organizacije koja ne postoji, baš kao ni predsjednica te organizacije. U vještoj montaži čuje se glas sa govornice koji na engleskom jeziku saopštava frapantnu najavu o mogućoj kazni za bh. sportiste ukoliko politički lideri do 9. maja ne obave ono što se od njih očekuje.

Da bi varka bila još uspješnija, Radio "Stari Grad" emituje izjavu takođe nepostojećeg zvaničnika UEFA Martina Šulca, koji sasvim uvjerljivo poručuje da "ne treba miješati sport i politiku".

"Žalosno bi bilo da sportisti ispaštaju zbog nerazumnih političkih odluka. Mi još uvijek nismo dobili službenu inicijativu, ali sa velikim interesom pratimo razvoj situacije", poručio je taj "zvaničnik" UEFA na tečnom njemačkom jeziku.

Sarajevski radio nije se, međutim, zaustavio na ovome, već je pozvao Jakoba Fincija i nekoliko sportskih zvaničnika i poznatih komentatora, koji su pristali da odglume bijes i razočaranost najavom mogućih sankcija protiv bh. sportista. U svojoj izjavi, Finci je, takođe sasvim uvjerljivo, najavio mogućnost povlačenja svoje tužbe protiv BiH, ukoliko bi ona mogla da ugrozi učešće fudbalske reprezentacije BiH na Mundijalu u Brazilu. Svoje komentare dodali su i komentator Sabahudin Topalbećirević, Dino Konaković, režiser Ademir Kenović te generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović, koji je govorio o učešću košarkaške reprezentacije BiH na predstojećem Evropskom prvenstvu, koje će se ove jeseni održati u Sloveniji.

Upravo je košarkašku reprezentaciju i njeno učešće na Evropskom prvenstvu u svom ozbiljnom komentaru pomenuo u ponedjeljak uveče premijer FBiH Nermin Nikšić, koji je, zajedno sa novinarom sarajevske TV1, nasjeo na ovu prvoaprilsku šalu. Komentarišući mogućnost da se sportistima uvedu sankcije zbog političara, premijer Nikšić je ocijenio da ono što domaći političari rade u svijet šalje sliku o neozbiljnoj državi.

"Bavimo se najnižim politikanstvom, takmičeći se u tome ko je veći izdajnik, a ko patriota, a građani plaćaju najveću cijenu. Takve sankcije bile bi katastrofa za BiH i nadam se da neće biti potrebe da stupe na snagu. Ceh bi prvo platiti košarkaši, koji bi trebalo da nastupe na Prvenstvu Evrope u Sloveniji u septembru. Vjerujem da nećemo dopustiti takvu bruku da se i pokrene, a kamoli usvoji inicijativa o takvim sankcijama", rekao je Nikšić.

Da je sve bila samo odlična prvoaprilska šala, za "Press RS" potvrdila je programska direktorka Radija "Stari Grad" Aleksandra Ristić.

"Vjerujem da smo uspjeli, posebno nakon što smo emitovali fingirane komentare domaćih javnih ličnosti i sportskih radnika. Neki su šalu shvatili i prihvatili, a neki su je, bogami, i zlonamjerno protumačili. Sve dok nismo zvanično objavili da je riječ o prvoaprilskoj šali, ali i poslije toga, imali smo mnogo različitih poziva, od podrške, do oštre kritike pa i psovki. Žao nam je ako smo nekoga, eventualno, povredili jer nam to nije bila namjera", kaže Ristićeva u izjavi za "Press RS".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE