• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko traži hitno otklanjanje blokada u FBiH

Incko pozvao čelnike izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da hitno riješe problem imenovanja novih sudija u entitetski ustavni sud

 Incko traži hitno otklanjanje blokada u FBiH Izvor: MONDO

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko ponovo je pozvao čelnike izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH da riješe problem imenovanja novih sudija u entitetski ustavni sud i tako osiguraju funkcionisanje FBiH.

Incko je tim povodom pozvao na sastanak predsjednika i potpredsjednike FBiH Živka Budimira, Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića i čelnike Zastupničkog i Doma naroda entitetskog parlamenta.

Incko je federalne čelnike upozorio kako stvaranje uslova da vlasti funkcionišu nije stvar izbora nego obaveza. Odgovornost ipak nije prebacio samo na jednu stranku.

"U protekle četiri godine sve političke stranke imale su ulogu u opstrukciji izbora sudija zbog želje da na ta mjesta dovedu sudije nad kojima mogu osigurati političku kontrolu ili uticaj", kazao je on.

Federalnim čelnicima poručio je da hitno moraju naći rješenje za ovaj problem i tako stvoriti uslove za okončanje sadašnje političke krize, jer međunarodna zajednica ne namjerava da interveniše, prenijeli su mediji u BiH.

Ustavni sud trebalo bi da odlučuje o tome da li je izglasavanjem nepovjerenja federalnoj vladi u februaru povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka i tako otkloni prepreke eventualnoj rekonstrukciji vlade.

Na vitalni nacionalni interes u parlamentu se pozvala Stranka demokratske akcije (SDA), a o ustavnosti tog postupka konačnu riječ može donijeti samo Veće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu kojeg čini šest sudija, po dva iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

To vijeće, međutim, ne može zasjedati jer u sudu nedostaje jedan sudija bošnjačke nacionalnosti. Izbor tog sudije blokiran je jer je SDA ponovo pokrenula mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na prijedlog da bude imenovan Šahbaz Džihanović.

Njega u SDA smatraju nedostojnim te dužnosti zbog optužbi da je kao generalni konzul BiH u Minhenu tokom rata protivzakonito izdavao pasoše osobama koje na to nisu imale pravo. 

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE