• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri bez dogovora o slučaju Sejdić-Finci

Lideri četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH nisu postigli sporazum o predmetu "Sejdić-Finci".

 Lideri bez dogovora o slučaju Sejdić-Finci Izvor: MONDO

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je poslije sastanka da se vodila ozbiljna i duga rasprava o različitim modelima, ali bez rezultata.

On je naveo da će se lideri šest vladajućih stranaka u BiH i SDA naredne sedmice sastati sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom o modelu provođenja odluke, što će biti priprema za sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom 11. aprila u Mostaru.

Lideri četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH nisu željeli da preciziraju o kakvim modelima se danas razgovaralo, uz obrazloženje da ne bi došlo do medijskih spekulacija koje su pratile posljednji martovski sastanka lidera sedam političkih stranaka u Briselu.

Sastanku su prisustvovali lideri HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, kao i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Prije početka sastanka novinarima se obratio samo Ljubić, koji je rekao da će današnji sastanak "četvorke" u Sarajevu pokazati da li je dogovor o modelu provođena odluke "Sejdić-Finci" moguć u sadašnjem ustavno-političkom kontekstu.

On je napomenuo da više nema vremena za odugovlačenje dogovora s obzirom na predstojeću posjetu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea BiH, koja je predviđena za 11. april.

"Ako se do tada ne postigne dogovor, postoji mogućnost da BiH izgubi tempo u procesu priključivanja EU", rekao je Ljubić.

On je naglasio da na posljednjem sastanku u Briselu nije postignut dogovor o modelu provođenja odluke "Sejdić-Finci", ali da su približeni stavovi kada je riječ o izbornim jedinicima prilikom izbora članova Predsjedniištva BiH.

"Ovo danas je konstultativni sastanak. Moguće je da će biti organizovan još neki, ali sve što bude dogovoreno moraće potvrditi `šestorka`, a kasnije i institucije BiH", rekao je Ljubić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE