• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na snazi mjere odbrane od poplava

Vodostaj rijeke Save na mjernom profilu Srbac jutros je iznosio 910 centimetara, te su i dalje na snazi mjere redovne odbrane od poplava.

 Na snazi mjere odbrane od poplava Izvor: MONDO

Na ovom području nema ugroženog stanovništva niti objekata, ali ima poplavljenih nebranjenih poljoprivrednih površina uz rijeku.

Vodostaj Save u Gradišci danas je dostigao 785 cantimetara i za 25 cantimetara je veći u odnosu na prethodni dan. I dalje su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

U branjenom dijelu u Bok Jankovcu, Mačkovcu i drugim mjestima pored Save voda je prodrla u oranice i dvorišta. Kanalska mreža je u veoma lošem stanju, tako da se voda na više lokacija razlijeva po oranicama.

I dalje je poplavljeno desetak kuća u Orubici. Ekipa Civilne zaštite je na terenu, a mještani Bok Jankovca apeluju na vodoprivrednu inspekciju da pregleda ugrožena mjesta na kanalskoj mreži.

"Na više mjesta propusti između kanala su zatrpani, a veliki problem predstavlja šiblje i smeće u kanalima. Ukoliko se to ne riješi štete će biti velike", kaže Miodrag Račić, predsjednik Mjesne zajednice Bok Jankovac – Mačkovac.

Ugrožen je i put pored odbrambenog nasipa, koji je u Mačkovcu neprohodan za saobraćaj motornih vozila.

U Brodu su na snazi pripremne mjere odbrane od poplave, jer nivo rijeke Save svaka dva časa raste za dva centimetra.

Vodostaj Save kod Broda iznosio je jutros 720 centimetara i niži je za 30 centimetara od stanja kada stupaju na snagu redovne mjere odbrane od poplava, rečeno je Srni u opštinskoj Civilnoj zaštiti u Brodu.

Rijeka Sava se na pojedinim mjestima izlila iz korita, ali ne ugrožava naselja.

Zbog visokog vodostaja ne rade skelski granični prelazi između BiH i Hrvatske u Svilaju kod Odžaka i Davoru kod Srpca.

Vodostaj rijeke Save u Donjoj Gradini u opštini Kozarska Dubica danas iznosi 870 centimetara, ali nema ugroženih domaćinstava i puteva, rekao je Srni šef opštinskog Odsjeka za civilnu zaštitu Đuro Trubarac.

"Situacija je danas stabilna i nema novih padavina. U slučaju da dođe do rasta vodostaja Save, na raspolaganju je sav potrebni materijal, vreće sa pijeskom i ljudstvo da bi se ojačao nasip i tako zaštitili ljudi i materijalna dobra", naveo je Trubarac.

U Donjoj Gradini su uvedene vanredne mjere zaštite od poplava prije dva dana, kada je vodostaj Save iznosio 830 centimetara. "Ekipa Civilne zaštite je na terenu i prati razvoj situacije", istakao je Trubarac i dodao da će se, u skladu sa visinom vodostaja, preduzimati odgovarajuće mjere.

Vodostaj rijeke Une na području opštine Kozarska Dubica iznosi oko 360 centimetara i trenutno ne postoji opasnost od izlivanja rijeke.

U opštini Kostajnica vodostaj rijeke Une ima tendenciju blagog opadanja, dok je u Kozarskoj Dubici vodostaj rijeke Save iznosio 865 centimetara, a vodostaj rijeke Une oko 340 centimetara, pa su vanredne mjere odbrane od poplava još na snazi.

Zabilježena je pojava podzemnih voda, a posebno na područjima koja su udaljena od kanalske mreže, zbog čega su jedinice Civilne zaštite specijalizovane namjene za spasavanje na vodi i pod vodom angažovane na izbacivanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata, a na terenu su i dva tima iz sastava Profesionalne vatrogasne jedinice.

Protok vode u kanalskoj mreži na ovom području je otežan zbog lošeg stanja mreže, a voda iz ovih kanala se uz pomoć crpnih stanica prebacuje u nebranjeno područje.

Na području opštine Jezero nivo vode stagnira, a i dalje je poplavljeno 15 stambenih i pratećih objekata, ambulanta, benzinska pumpa i Ulica 21. novembra koja je zatvorena za saobraćaj, dok u Novom Gradu opada vodostaj rijeke Une i za sada nema ugroženog stanovništva niti objekata, a sve saobraćajnice su prohodne.

Zaplavljena poljoprivredna zemljišta u opštinama Bijeljina i Zvornik i dalje su pod vodom.

Na području regije Bijeljina protok na Ustava Janja jutros je 430 centimetara, na Hidroelektrani Zvornik 824 metra kubna u sekundi, Hidroelektrani Bajina Bašta 890 i Hidroelektrani Višegrad 1.026 metara kubnih u sekundi, a vodostaj rijeke Save na vodomjernoj stanici na Rači u 6.00 časova bio je 700 centimetara.

Vodostaj rijeke Drine u Semberiji u drastičnom je opadanju i rijeka se vratila u korito, ali je Sava i dalje u porastu i voda prilazi prvim kućama u bijeljinskom naselju Novi, rekao je Srni šef Civilne zaštite Bijeljina Drago Ristić.

Vodostaj Save na Rači jutros je bio 700 centimetara i u odnosu na juče veći je za 18 centimetara, a vanredna odbrana od poplava proglašava se na koti od 750 centimetara. 

"Svi putevi u regiji su prohodni, ali povećava se zaplavljeni pojas u naselju Novi, gdje je pod vodom više od 300 hektara oranica i voda je stigla do prvih desetak kuća koje su od obale udaljene oko dva kilometra", rekao je Ristić. 

Prema njegovim riječima, očekuje se dalji rast vodostaja rijeke Save i pripadnici Civilne zaštite su u pripravnosti, pripremljeni su čamci i druga oprema za spašavanje u poplavama, a stanovništvo je upozoreno. 

Dobra vijest za građane Bijeljine je, kaže Ristić, da je vodostaj Drine u odnosu na juče pao za 95 centimetara. 

Protok na Hidrocentrali kod Zvornika jutros je 824 metra kubna u sekundi, što je gotovo upola manje nego prethodna tri dana. 

Stanje na teritoriji regije Doboj je nešto bolje, osim u opštini Brod, gdje su i dalje na snazi mjere redovne odbrane od poplava.

U okviru redovne odbrane, tokom noći je vršeno utvrđivanje nasipa na Starom Povoju u Mjesnoj zajednici Liješće, gdje je angažovano 15 pripadnika Civilne zaštite i prateća mehanizacija.

Trenutno najveći problem predstavljaju podzemne vode koje su se pojavile u Brodskom polju i Liješću, zaseok Šukurme. Ugroženog stanovništva i materijalnih dobara nema.

U opštini Modriča trenutno se radi na sanaciji tri klizišta - dva u Mjesnoj zajednici Vranjak i jedno u Babešnici, dok je u ostalim opštinama stanje zadovoljavajuće.

Vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu u Brodu bilježi porast što predstavlja najveći nivo u tekućoj godini, a na mjernom mjestu u Šamcu je 629 centimetara.

Opada vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Doboju i iznosi 110 centimetara, a na mjernom mjestu Modriča nivo je 160 centimetara.

Nivo vode na kritičnim mjestima u gradu Trebinju i dalje je u blagom porastu, što se odnosi na lokalitet Petrovog i Popovog polja.

Protok vode kroz akumulaciju Gorica od juče je povećan na 265 metara kubnih u sekundi. Hidroelektrana Svitava od ponoći ne radi, pa se očekuje da će se nivo vode u Popovom polju i dalje povećavati.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE