• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan policije Republike Srpske

Policija Republike Srpske danas obilježava 21. godinu postojanja.

 Dan policije Republike Srpske Izvor: MONDO

Pripadnici Specijalne jedinice policije Republike Srpske izveli su danas u Banjaluci pokaznu vježbu povodom 4. aprila - Dana policije Srpske.

U pokaznoj vježbi pripadnici Specijalne jedinice policije koristili su transportere i helikoptere.

Vježbi su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, predstavnici institucija Srpske i BiH i diplomatskog kora.

Obilježavanje Dana policije Republike Srpske počelo je danas služenjem parastosa u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Rebrovcu u Banjaluci.

Ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske u Banjaluci svečani vod policije predao je raport predsjedniku Narodne skupštine Srpske Igoru Radojičiću.

Položeni su i vijenci na spomen-ploču stradalim pripadnicima MUP-a Republike Srpske kod zgrade MUP-a u Banjaluci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da je formiranje policije bio važan momenat u stvaranju Republike Srpske.

"Policija Republike Srpske se 21 godinu borila za svoj identitet, jer su mnogi željeli da je ukinu", rekao je novinarima Dodik na obilježavanju Dana policije Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Policija Republike Srpske je jedna od najboljih policijskih agencija u regionu.

"Želimo da ojačamo značaj i ulogu policije u borbi protiv svih vidova kršenja zakona. Za tako nešto nam je potrebna bolja saradnja sa sudovima i tužilaštvima, koji sada ne rade kvalitetno svoj posao", dodao je Dodik.

On je naglasio da su svi gradovi u Srpskoj mirni i bez većih bezbjednosnih problema.

"Obezbjeđena su sredstva za kupovinu novih vozila policiji, a rješavaćemo i pitanje ostale opreme. Planiramo da u toku ove godine dio primanja policiji vratimo na raniji nivo", zaključio je Dodik.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Policija Srpske jedno od glavnih obilježja Republike.

"Policija Srpske dala je puni doprinos u očuvanju Republike. Uz podršku Vlade Srpske policija će nastaviti sa profesionalnim izvršavanjem svih zadataka", rekla je Cvijanovićeva novinarima na obilježavanju Dana policije Republike Srpske u Banjaluci.

Prema njenim riječima, jedan od ciljeva Vlade je vraćanje nivoa plata policiji.

"Imaćemo analizu dinamike vraćanja nivoa plata u junu ove godine. To je jedan od najvažniji ciljeva, kao i vraćanje nivoa plata svim budžetskim korisnicima", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će se u narednom periodu raditi na materijalno-tehničkoj opremljenosti policije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić poručio je danas da je Policija Republike Srpske garant stabilnosti i bezbjednosti Srpske i svih njenih građana.

"Policija Republike Srpske može garantovati bezbjednost svih građana koji žive u Srpskoj", rekao je Jovičić novinarima na obilježavanju Dana policije Srpske.

Ministar Jovičić naveo je da trenutni status i materijalno stanje policije Republike Srpske nije toliko alarmantno da može uticati na bezbjednost Srpske.

"MUP Republike Srpske će u narednom periodu preduzeti sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti, uz podršku predsjednika Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, na dodatnom opremanju policije Srpske, što će doprinijeti većem poboljšanju njenog rada", istakao je ministar Jovičić.

Jovičić je precizirao da će MUP Srpske, uz podršku predsjednika Republike Srpske i Vlade Srpske, raditi na dodatnom poboljšanju statusa policijskih službenika, ne samo u materijalnom smislu, već i u smislu njihove zaštite prilikom vršenja policijske dužnosti.

On je rekao da su u medijima pogrešno intrepetirane neke informacije u kojima se navodi da su ukinute noćne policijske patrole, navodeći da to definitivno nije tačno.

"Direktor Policije Republike Srpske je povukao tu depešu.Policija radi u skladu sa načelima i postupanja koje prave operativni radnici i njihove službe prema vlastitim procjenama“, istakao je Jovičić.

On je rekao da su noćne policijske patrole bile smanjene, možda, zbog procjena ili određenih zloupotreba pojedinih rukovodnih radnika, tako što je pisan veći broj noćnih časova nego što je bio.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić ocijenio je da je u proteklih 21 godinu Policija Srpske izrasla u respektabilnu bezbjednosnu agenciju na prostoru BiH koja je uvažavana i od susjednih država u regionu.

"Rezultati koje Policija Srpske postiže omogućavavaju bezbjedan i siguran život u Republici Srpskoj. Policija čini sve da spriječi kriminalne aktivnosti", rekao je Vasić novinarima u Banjaluci.

Povodom Dana policije Republike Srpske, na Trgu Krajine u Banjaluci bio je postavljen Tehničko-taktički zbor MUP-a Republike Srpske.

Obilježavanju Dana policije Republike Srpske u Banjaluci prisustvovali su najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici institucija Srpske i BiH, međunarodne zajednice, te boračkih kategorija u Srpskoj.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE