• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan borbe protiv mina

Amputirci bijeljinske regije danas su simbolično zavrnuli nogavice i pokazali proteze, apelujući na vlasti da BiH do 2019. bude očišćena od mina.

 Dan borbe protiv mina Izvor: MONDO

Na Međunarodni dan borbe protiv mina, sekretar Regionalnog udruženja aputiraca Bijeljina Milorad Jović rekao je novinarima da ovoj populaciji treba pomoć društva, kako bi obezbijedili ortopedska pomagala, rehabilitaciju i zapošljavanje.

Udruženje okuplja više od 500 članova sa 13 opština sjeveroistočnog dijela Republike Srpske, od kojih su većina žrtve mina.

Od završetka rata u Srebrenici je poginulo pet osoba od zaostalih mina, kojim je još zagađeno oko osam odsto površine ove opštine, dok je deminirano više od milion metara kvadratnih, rekao je Srni stručni saradnik za društvene djelatnosti u ovoj lokalnoj zajednici Cvijetin Maksimović.

On je rekao da su nakon rata otkrivena, uklonjena i uništena brojna neeksplodirana ubojita sredstva na području opštine koje nije pod minama.

Stručni saradnik za poslove civilne zaštite u ovoj opštini Hasudin Mustafić rekao je da je zahvaljujući donaciji američke Ambasade u BiH počelo deminiranje lokacije Sedlari kod Osmača ukupne površine od 9.465 metara kvadratnih.

Prema njegovim riječima, nakon toga počeće deminiranje lokaliteta Hadrovići, gdje je pod minama oko 26.000 metara kvadratnih.

Mustafić je dodao da se očekuje i nastavak deminiranja terena kod manastira u selu Karno gdje je pod minama oko 7.000 metara kvadratnih.

"Taj lokalitet su prošle jeseni počeli deminirati pripadnici Oružanih snaga BiH i očekuje se nastavak radova kada dozvole vremenski uslovi", istakao je Mustafić.

On je precizirao da je ugovoreno deminiranje još dva lokaliteta u srebreničkoj opštini u ovoj godini.

"Riječ je o površinama u rejonu Buljim od oko 90.000 metara kvadratnih", istakao je Mustafić.

U BiH je od 1992. godine od mina stradalo 8.068 ljudi, a minski sumnjivo je još 2,5 odsto teritorije. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE