• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Željezničari nastavljaju štrajk

Štrajk u Željeznicama FBiH nastavlja se nakon neuspjelog sastanka sindikata Željeznica sa ministrom saobraćaja i komunikacija Enverom Bijedićem.

 FBiH: Željezničari nastavljaju štrajk Izvor: MONDO

Prema riječima zamjenika predsjednika Samostalnog sindikata izvršnog osoblja Željeznica FBiH Mehmeda Bešića, za sindikate su bila neprihvatljiva rješenja Ministarstva ponuđena po principu "uzmi ili ostavi".

"Prijedlozi Ministarstva bili su da se zaposlenima u Željeznicama do 20. aprila isplati bruto plata za februar, a da se do 10. maja isplati martovska plata, takođe u bruto iznosu", rekao je Bešić Srni i precizirao da su za sindikate neprihvatljivi ponuđeni termini.

Bešić je dodao da je Ministarstvo juče davalo garancije da će pokrenute tužbe Uprave Željeznica protiv vođa šest sindikata u ovom preduzeću biti povučene.

"Imamo informacije da je i Uprava Željeznica FBiH, čiji su se predstavnici danas ponovo sastali sa predstavnicima Ministarstva prometa i komunikacija Federacije, odbila ponuđena rješenja", rekao je Bešić.

On je istakao da Uprave Željeznica do sada nisu izrazile želju da razgovaraju sa sindikatima.

"Imali smo samo jedan sastanak na kojem je razgovarano o puštanju nekih vozova koji nisu obuhvaćeni minimumom procesa rada", rekao je Bešić.

Generalni štrajk željezničkih radnika FBiH počeo je u ponedjeljak i za vrijeme njegovog trajanja saobraćaju vozovi za prevoz putnika na lokalnim i međunarodnim linijama, dok je obustavljen saobraćaj teretnih vozova.

Po Zakonu o finansiranju infrastrukture, Vlada FBiH je Željeznicama dužna ukupno 420 miliona KM, a po Zakonu o konsolidaciji do kraja 2012. dug je dostigao 171 milion KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE