• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

General Krstić se u Hagu vadi na bolest

General u penziji VRS Krstić izjavio je pred Haškim tribunalom da nije kriv za nepoštovanje suda pri odbijanju svjedočenja u slučaju Karadžić.

 General Krstić se u Hagu vadi na bolest Izvor: MONDO

General Krstić je optužen za nepoštovanje zato što je odbio da svedoči u odbranu bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića, uprskos obavezujućem nalogu suda (subpoena).

"Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Krstić (65), pošto ga je sudija Melvil Berd pitao kako se izjašnjava po jedinoj tački optužnice.

Sudija Berd je prethodno pitao Krstića da li i dalje odbija da svjedoči, na šta je Krstić odgovorio:"Isključivo iz zdravstenih razloga nisam sposoban biti svjedok u procesu izvođena dokaza odbrane gospodina Karadžića pred ovim sudom".

Krstić je optužen zato što je dva puta, početkom februara i krajem marta, odbio da svjedoči na suđenju Karadžiću, uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje to ne dozovljava.

Za nepoštovanje suda, ako bude osuđen, Krstić bi po pravilima Tribunala, mogao biti osuđen na kaznu do sedam godina zatvora, na globu do 100.000 evra ili na obe.

Generala Krstića, koji je za vrijeme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Tadašnji predsjednik RS, Karadžić (67) optužen je za genocid nad više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Tribunal je generala Krstića posebnim nalogom (subpoena), na zahtjev Karadžića, obavezao da svjedoči, što nije želio dobrovoljno da učini.

Krstić je 7. februara bio doveden u sudnicu, ali je odbio da položi zakletvu. Rekao je da "isključivo iz zdravstvenih razloga" ne može da svjedoči.

"Sama pomisao na to da pred ovim sudom treba nešto da govorim izaziva stres", kazao je u februaru Krstić, optužujući Karadžića da "bezobzirno gazi" preko njega.

Kazao je i da je "pod stalnim nadzorom ljekara i psihijatara" u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, u koji je vraćen poslije napada u zatvoru u Engleskoj, gdje je izdržavao kaznu, dodajući da "oporavak nije bio primjeren".

Raspravno vijeće potom je naložilo da Krstić bude podvrgnut ljekarskim i psihijatrijskim pregledima, koji su, kako je saopštio predsjedavajući sudija Ogon Kvon, pokazali da ne postoje medicinski razlozi zbog kojih on ne bi mogao da svjedoči.

U skladu sa tom odlukom, general Krstić je 25. februara ponovo izveden pred sudije, ali je ostao pri svom stavu da ne može da svjedoči, iako ga je predsjedavajući sudija Kwon upozorio da može biti optužen za nepoštovanje suda.

"Iz razloga koji su vam poznati, ja nisam promijenio stav da ne mogu da svjedočim u ovom procesu. Jednostavno, ne mogu protiv svog zdravlja", rekao je Krstić tada u sudnici.

Suđenje generalu Krstiću zbog nepoštovanja suda biće održano naknadno.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE