• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo ignoriše Karadžićevo pismo

Haško tužilaštvo je saopštilo da neće reagovati na pismo koje je Radovan Karadžić krajem jula uputio Tribunalu.

 Tužilaštvo ignoriše Karadžićevo pismo Izvor: MONDO

Tužilaštvo je pozvalo Sudsko veće da uputi optuženog kako da ubuduće podnosi zahteve.

"Pismo nije podnesak koji se temelji na pravilima o postupku i dokazima i zahtevalo bi od Tužilaštva da nagađa o njegovim proceduralnim i stvarnim osnovama, kao i o olakšavajućim okolnostima. Tužilaštvo, stoga, neće odgovoriti na njega, osim ako to ne zatraži Pretpretresno veće", navedeno je u saopštenju Tužilaštva, dostavljenom Tanjugu.

Tužilaštvo je, takođe, zatražilo od suda da "razmotri mogućnost izdavanja instrukcija i minimuma zahteva kojih optuženi treba da se pridržava kada prilaže neki podnesak kako bi Tužilaštvo moglo da odgovori, a Pretpretresno veće da donese odluku".

Karadžić je 31. jula, posle prvog pojavljivanja pred sudom, uputio Pretpretresnom veću pismo na četiri strane, u kojem je naveo "drastične neregularnosti" od trenutka podizanja optužnice protiv njega do njegovog dolaska u Hag.

Bivši predsednik Republike Srpske je u pismu rekao da mu je 1996. godine bivši američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk, u ime SAD, ponudio da se povuče iz javnog i političkog života i tako izbegne sudsko gonjenje.

Kada je Holbruk, prema rečima bivšeg predsednika RS, video da ne može da ispuni preuzete obaveze, prešao je na plan B - likvidaciju Karadžića.

Karadžić je kazao i da je nezakonito uhapšen u Beogradu, tri dana ranije nego što je to saopšteno javnosti.

"Mene su nepoznati civili, čiju značku u munjevitom pokazivanju nisam mogao da identifikujem, oteli iz javnog prevoza i držali na nepoznatom mestu 74 sata.

Za to vreme mi nisu saopštena ni moja prava, što mi pripada ako su me oteli u ime međunarodnog pravosuđa, niti su mi saopštili ko su oni i kakve su im namere sa mnom, niti su mi obezbedili razgovor sa nekim od njihovih odgovornih šefova, niti su mi dopustili jedan telefonski poziv, niti su mi čak dozvolili da pošaljem jednu jedinu SMS poruku nekom od novih prijatelja, da me ne bi tražili po bolnicama i mrtvačnicama, niti su čak oni hteli da pošalju u moje ime takvu poruku", naveo je on u pismu.

Karadžić je uhapšen 21. jula, a u trenutku hapšenja posedovao je isprave na ime Dragan Dabić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE