• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezolucija podijelila trebinjske odbornike

Skupština grada Trebinja večeras je usvojila Rezoluciju o osnovnim principima korištenja prirodnih resursa za proizvodnju električne energije.

 Rezolucija podijelila trebinjske odbornike Izvor: MONDO

Opozicija smatra da je to čisto politički akt.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević pojasnio je da se ovim dokumentom traži i povećanje cijene za naknadu korištenja prirodnih resursa po jednom kilovat času sa 0,05 feninga na jedan fening, kolika je u Federaciji BiH, napominjući da su predložene izmjene zakona.

Rezolucijom se odbornici protive bilo kakvoj promjeni vlasničke strukture unutar elektroenergetskog sistema, prvenstveno unutar Hidroelektrana na Trebišnjici i Rudnika i Termolektrane Gacko.

Ovim dokumentom, koji će biti dostavljen predsjedniku Republike Srpske, Vladi i "Elektroprivredi Srpske", insistira se da u izgradnji novih objekata u slivu rijeke Trebišnjice učestvuju predstavnici zajednica opština istočne Hercegovine.

Vučurević je istakao da građani Trebinja i Hercegovine imaju pravo da štite svoje resurse i da o eventualnoj privatizaciji elektronergetskog sektora treba da odluče svi stanovnici ove regije.

Odbornici SNSD-a istakli su da neće glasati za Rezoluciju, ne zato što ne žele da zaštite interese Trebinja i Hercegovine već zbog toga što je ona bespotrebna, ocjenjujući da je riječ o čisto političkom aktu kojim skupštinska većina pred javnošću želi da nadomjesti nedostatak drugih razvojnih ideja.

Direktor za ekonomsko-finansijske poslove u "Elektroprivredi Republike Srpske" i odbornik SNSD-a Blagoje Šupić istakao je da je načelnikova obaveza da podnese taj zahtjev, a da će "Elektroprivredi" primjenjivati ono što usvoji Narodna skupština Republike Srpske.

On je istakao da se Vučurević ponaša kao da je Trebinje jedini grad koji se nalazi ispod hidroakumulacija. Povećanjem naknade na ime rente, dodao je on, uticalo bi se na povećanje troškova "Elektroprivrede", što bi uslovilo pokretanje drugih procedura i povećanje električne energije od tri do četiri odsto.

Strategija razvoja energetskog sektora nigđe ne pominje mogućnost privatizacije, istakao je Šupić i poručio da će se on, kao stanovnik Trebinja i Hercegovine, prvi suprostaviti toj odluci.

"To su čisti politički poeni i priče koje narod voli da čuje, a ne činjenice, jer je činjenica da niko ne pomišlja na privatizaciju energetskog sektora", kaže Šupić i dodaje da partnerstvo u izgradnji novih proizvodnih objekata ne utiče na privatizaciju postojećih.

Direktor HET-a i odbornik SNSD-a Marko Mitrović rekao je da je rezolucija nepotrebna jer, smatra on, "Elektroprivreda" i HET vode aktivnosti koje štite interese preduzeća i građana Srpske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE