• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Virus ispraznio školske klupe

Zbog virusa koji hara gradom veći broj osnovaca je posljednjih dana bio odsutan sa nastave.

 Banjaluka: Virus ispraznio školske klupe Izvor: MONDO

Direktor OŠ “Branko Ćopić” Branislava Pejašinović je potvrdila da je u ovoj školi prethodnih dana, ali i sedmica, zabilježen velikih broj izostanaka učenika.

"Razlog za tako veliki broj izostanaka učenika sa nastave su različite viroze. Tokom proteklih dana događalo se da čak trećine učenika pojedinih odjeljenja nema na nastavi", dodala je Pejašinovićeva.

I u OŠ “Đura Jakšić” su rekli da je izostanak učenika veći nego obično, piše "Glas Srpske".

"Broj đaka koji nisu prisustvovali nastavi varira od odjeljenja do odjeljenja. U pojedinim trenucima u nekim odjeljenjima odsustvovalo je između pet do osam učenika", dodao je direktor ove osnovne škole Darko Tomić.

U Domu zdravlja su potvrdili da je povećan broj pacijenata sa virusnim infekcijama, prehladama, respiratornim infekcijama, infekcijama sličnim gripu i sa simptomima stomačnog virusa.

"Uobičajeni simptomi prehlade su kijavica, glavobolja, malaksalost, bolovi u grlu i mišićima, blago povišena temperatura i kašalj. Ljekari savjetuju da se imunitet ojača unošenjem svježeg voća i povrća bogatog vitaminom C", rekla je portparol Doma zdravlja Dušica Stanković.

Za stomačni virus, kako objašnjava Stankovićeva, uobičajena je povišena temperatura, drhtavica, mučnina i nagon na povraćanje, prvog dana dijareja, a potom nadutost u stomaku i malaksalost.

Po njenim riječima, pretežno se radi o virusnim infekcijama, gdje simptomi nestaju uz sistematsku terapiju.

"Ona podrazumijeva skidanje temperature, uzimanje terapije protiv dijareje i povraćanja, te konzumiranje supa i čajeva. Higijena ruku je najbitnija kod ovog virusa, jer su prljave ruke najčešći uzročnici bolesti. Osnovno je nadoknađivati tečnost i minerale", dodala je Stankovićeva.

Direktor OŠ “Branko Radičević” Jadranka Božić je rekla da je bilo slučajeva da u pojedinim odjeljenjima izostaje više učenika.

"Djeca su obično bila odsutna nekoliko dana i poštovala uputstva porodičnog ljekara, a poslije toga su se vraćala na nastavu", dodala je Božićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE