• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evakuisane tri porodice kod Srpca

U srbačkim selima voda je blokirala 11 kuća, a mještani su iseljeni iz tri kuće, nakon izlijevanja rijeke Save

 Evakuisane tri porodice kod Srpca Izvor: MONDO

U srbačkim selima voda je blokirala 11 kuća, a mještani su iseljeni iz tri kuće, nakon što se rijeka Sava izlila na nebranjeno područje dužine veće od 30 kilometara.

"U selu Bajinci blokirane su četiri kuće. Iz jedne smo iselili staricu Mariju Zec u susjedno selo Povelič, a za ostale kuće obezbijedili smo čamac za snabdijevanje. U naselju Kobaš blokirano je sedam kuća i danas smo iselili dvije tročlane porodice Ibre i Rame Alagić", rekao je Srni predstavnik Štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković.

Prema njegovim riječima, u ostalim kućama je namještaj dignut na spratove, a za žitelje su obezbijeđene ribarske čizme i čamci za dovoz pitke vode i prehrambenih proizvoda.

Vrsajković je danas sa zamjenikom načelnika opštine Ranko Nedić i odbornikom u Skupštini opštine Srbac Ljubom Rakićem obišao ugrožena naselja pored Save.

Vodostaj Save kod Srpca danas je iznosio 927 centimetara, što je za samo 11 centimetara niže od nivoa kada se proglašavaju vanredne mjere odbrane od poplava.


Pod vodom se nalazi i pravoslavni hram u Bajincima, kao i seosko groblje, pa se u slučaju smrti mještana sahrana mora obavljati u susjednom selu Razboj.

Poljoprivrednici srbačke opštine, koji imaju zasijenu pšenicu i druge usjeve u priobalnom dijelu opštine, gdje je Sava poplavila više od 500 hektara zemljišta, veoma su zabrinuti za stanje poljoprivrednih kultura koje su pod vodom punih 15 dana.

Na području opštine Gradiška na snazi je vanredna odbrana od poplava i trenutni vodostaj je 804 centimetra, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.Vodostaj raste intenzitetom od jedan centimetar na jedan čas, navodi se i izvještaju Republičke uprave civilne zaštite od 14.00 časova.

Navodi se da je porast vodostaja doveo do plavljenja jednog broja kuća i pomoćnih objekata u nebranjenom dijelu, odnosno tri domaćinstva u selu Orahova, 15 domaćinstava u selu Gašnica, osam domaćinstava u selu Bistrica i 11 u selu Vrbaška.

Pripadnici Opštinske službe Civilne zaštite preduzimaju niz aktivnosti na pružanju pomoći poplavljenom stanovništvu postavljanjem vreća sa pijeskom oko stambenih objekata.

U toku je utvrda nasipa rijeke Save u selu Mačkovac, gdje su ekipe Civilne zaštite obezbijedile potreban građevinski materijal dok će građevinske radove izvesti mašine preduzeća "Sava".

U Kozarskoj Dubici vodostaj rijeke Save iznosi 866 centimetra i u blagom je porastu, a na snazi je vanredna odbrana od poplava.

Opštinska služba Civilne zaštite je obezbijedila 3.500 vreća sa pijeskom i angažovan je značajan broj mještana koji će, ukoliko se ukaže potreba zaštite ovog mjesta, izvršiti postavljanje vreća.

Takođe se održavaju redovni kontakti sa Upravom za vanredne situacije Sisačko-moslovačke županije u Hrvatskoj, s ciljem praćenja vodostaja rijeke Save.

Na području opštine Kostajnica voda se povukla u korita i vodostaj je u opadanju. Vodostaj rijeke Une u 12.00 časova iznosio je 281 centimetra i nema problema u komunikacijama i snabdijevanju.


Na području opštine Jezero voda je u opadanju i povlači se iz stambenih objekata, ali su ambulanta i benzinska stanica i dalje pod vodom.

Snabdijevanje svim energentima u opštini Jezero je uredno.

Vodostaj Save na području opštine Brod danas usporeno raste, što je ohrabrujuće, jer bi u suprotnom moglo doći do probijanja odbrambenog nasima u Starom Poloju, rekao je rukovodilac Opštinske civilne zaštite Josip Bročilo.

On kaže da je rijeka Sava poplavila zasijane oranice na nebranjenom području u Poloju, te naseljima Skele i Mahala.

"Ohrabruje činjenica da nivo Save usporeno raste", rekao je Bročilo i dodao će, ukoliko bude potrebno, odmah biti angažovani ljudstvo i mehanizacija.

Podzemne vode za sada ne ugrožavaju stambene objekte.

Vodostaj rijeke Save kod Broda u 16.00 časova iznosio je 773 centimetra, što je za 27 centimetara manji od kritične tačke kada je uvode vanredne mjere odbrane od poplava.

U opštini Derventa, u mjesnoj zajednici Dobočac zaplavljene su dvije kuće, čiji vlasnici borave u inostranstvu.

Na području Šamca vodostaj rijeke Save je u porastu i u 13.00 časova je iznosio 641 centimetra, a u nebranjenom području Pijesci, ušće rijeke Bosne u rijeku Savu, zaplavljeno je oko 100 hektara zemljišta zasijanog poljoprivrednim kulturama.

Visina vodostaja rijeke Save na vodomjernoj stanici na Rači u 12.30 časova iznosi 683 centimetra, odnostno 13 centimetara više nego jutros, ali je i dalje je na snazi redovna odbrana od poplava na sektorima 1,2 i 2 na poplavnom području Semberije.

Stanje u regiji Sokolac je stabilno. Padala je slaba kiša praćena jakim vjetrom. Vodostaji stagniraju i nema opasnosti od izlivanja rijeka.

Zbog kiše koja je padala kolovozi većine puteva su mokri i vlažni. Na dionicama puteva u usjecima i kamenim kosinama česta pojava sitnih odrona. Napajanje električnom energijom uredno,bez kvarova i planiranih isključenja.

Na području Trebinja u Petrovu polju lokalni put za Velju goru je u prekidu, a nivo vode je u blagom porastu.

Putni pravci za Orašje, u mjesnoj zajednici Veličani, su u prekidu i nivo vode je u blagom porastu zbog zatvaranja hidroelektrane Čapljina - Svitava.


U Dubokom Dolu, u naselju Plužine, u Bileći nivo vode je u blagom opadanju.

U opštini Modriča sanirano je jedno klizište, a ostala četiri su aktivna.

(Srna/MONDO, foto "Dnevni Avaz")

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE