• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlađenović se izvinio silovanim muslimankama

Ratni predsjednik Foče Radojica Mlađenović izvinio se danas u Hagu žrtvama silovanja koje su u tom gradu 1992. počinili pripadnici srpskih snaga

 Mlađenović se izvinio silovanim muslimankama Izvor: MONDO

Ratni predsjednik srpske vlade u Foči Radojica Mlađenović izvinio se danas, na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, žrtvama silovanja koje su u tom gradu 1992. počinili pripadnici srpskih snaga.

"Iskreno i duboko se izvinjavam žrtvama i iskreno saučestvujem sa njima", rekao je Mlađenović, nakon što su mu tužioci u unakrsnom ispitivanju predočili dokaze o masovnim silovanjima Bošnjakinja u više objekata u Foči u proljeće i ljeto 1992.

Prema optužnici protiv Karadžića (67), tadašnjeg predsjednika Republike Srpske, progon muslimanskog stanovništva u Foči, koje su 1992. sprovele srpske snage, poprimio je razmjere genocida.

Svjedok Mlađenović je rekao i da "nema opravdanja" za "destruktivno djelovanje" grupa predvođenih Miodragom Kunarcem, Gojkom Jankovićem, Perom Elezom, Radovanom Stankovićem i drugima koji su u Hagu i BiH osuđeni za seksualno zlostavljanje muslimanskih žena.

"Za ono za šta su osuđeni nema opravdanja i ja žalim zbog toga", kazao je Mlađenović, potvrđujući i da oni nisu kažnjeni tokom rata u BiH.

Na primjedbu zastupnice optužbe da su u Foči tada gotovo svi znali za silovanja u više objekata gdje su držane Bošnjakinje i da je u to bio umiješan i šef lokalne policije Dragan Gagović, svjedok je odgovorio:

"Apsolutno ne. Bio bih razočaran da je on učestvovao u tome".

On je dodao i da se Gagović "koga su pri pokušaju hapšenja poslije rata ubile međunarodne snage" angažovao u zaštiti civila.

Pred objektima u kojima su bile pritvorene muslimanske žene, bili su "čuvari", ali su "patološka lica bila naoružana" i "teško se bilo ispriječiti tim kabadahijama", posvjedočio je Mlađenović.

On je ostao pri iskazu da je Kazneno-popravni dom u Foči, u kojem su prema iskazima svjedoka optužbe i ranijim presudama tribunala u Hagu počinjeni zločini nad Bošnjacima, bio "vojni zatvor" u koji je "vojska dovodila i odvodila" pritvorenike.

Svjedok, međutim, nije negirao da je krizni štab, čiji je član bio, za upravnika KPD u aprilu 1992. imenovao Milorada Krnojelca, dodajući da je dom tada bio "prazan". Krnojelca je Haški sud osudio na 15 godina zatvora zbog zlodjela u KPD Foča.

Nakon što mu je tužiteljka predočila dokaze da zločini u KP-domu nisu bili pojedinačni incidenti, kako je on izjavio, Mlađenović je odgovorio: "Nisam stekao utisak u gradu da je to bilo masovno ubijanje, nego pojedinačni slučajevi... Iz KP-doma se pričalo da su ljudi išli na razmjenu... Da li su išli ili ne, ja ne mogu svjedočiti".

Karadžić, koji se brani sam, danas je pred sudije kao svjedoka izveo i Milorada Skoku, koji je tokom rata u BiH bio direktor elektrodistribucije RS.

Skoko je izjavio da niko iz RS nikada nije namjerno opstruisao isporuke struje Sarajevu i da su domaćinstva u gradu imala dovoljno struje za "osnovne, elementarne potrebe". To, po svjedoku, nije bila "katastrofa", kako su tvrdile vlasti u Sarajevu i međunarodni mediji.

Manjak isporuka struje iz hidroelektrane u Višegradu, Skoko je pripisao prekidima koje je izazivala Armija BiH.

Na kraju današnjeg zasedanja, Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson potvrdio je da će u utorak, 9. aprila, iskaz kao svjedok odbrane dati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Haški proces Karadžiću biće nastavljen u ponedjeljak, 8. aprila.

Bivši lider bosanskih Srba optužen je i za genocid u Srebrenici; teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE