• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višak hiljadu radnika na UKC Banjaluka

UKC Banjaluka nema pravilnike o unutrašnjem organizovanju i o sistematizaciji, zbog čega svaki direktor koji dođe može da zaposli koga hoće.

 Višak hiljadu radnika na UKC Banjaluka Izvor: MONDO

Univerzitetski klinički centar (UKC) Banjaluka nema pravilnike o unutrašnjem organizovanju i o sistematizaciji, zbog čega svaki direktor koji dođe može da zaposli koga hoće, što je dovelo do procjena da je višak oko 1.000 radnika.

Ovo je poručio Sindikat Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, nakon smjene Brane Topića sa mjesta direktora UKC Banjaluka i imenovanja Duška Račića na to mjesto.

Željko Šukalo, predsjednik Sindikata UKC Banjaluka, kazao je da trenutno u Kliničkom centru radi oko 2.700 radnika.

"Ova cifra pokazuje da dosad uopšte nije vođeno računa o racionalizaciji prilikom zapošljavanja, kao ni o kadru koji se zapošljava. Od novog direktora očekujemo da se pod hitno moraju utvrditi pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i o sistematizaciji, što mi trenutno nemamo", istakao je Šukalo. On je dodao da je za kompletnu tešku situaciju u Kliničkom centru kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama u RS krivo resorno ministarstvo.

"Nisu direktori sami, bez dozvole i saznanja Ministarstva mogli ništa sami uraditi, ali baš ništa. Mi smo dosad nebrojeno puta ukazivali na tešku situaciju u zdravstvu, ali nikome nije bilo u interesu da to pitanje aktuelizuje", istakao je Šukalo.

Dugovanja za doprinose radnika u zdravstvu oko 55 miliona

On je naveo da je tek novi ministar Slobodan Stanić počeo da iznosi na vidjelo neke stvari, na koje je Sindikat odavno upozoravao.

"Sve zdravstvene ustanove u RS, osim nekoliko domova zdravlja, koji su na nekoj pozitivnoj nuli, su u skoro bezizlaznoj situaciji", naglasio je Šukalo, prenosi portal "Nezavisnih novina".

On je naveo da na primjer radnicima UKC Banjaluka doprinosi nisu uplaćeni od avgusta prošle godine, a ne samo za posljednja četiri mjeseca, kako se to predstavlja u javnosti.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, kazao je da će novo rukovodstvo UKC Banjaluka moći krenuti naprijed samo ukoliko dobije finansijsku injekciju i da bez sredstava neće moći ništa da se promijeni nabolje.

"Očekujemo da u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju dugovanja odgovornost za to preuzmu krivci, odnosno ili upravni odbor, osnivači ili menadžment. Neko mora odgovarati za tolike dugove", istakao je Granulić, ističući da trenutna dugovanja samo za doprinose radnika u zdravstvu u RS iznose oko 55 miliona KM.

Duško Račić, novoimenovani direktor Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, kazao je u petak da neće davati nikakve izjave medijima dok ne preuzme novu dužnost.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE