• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH neće opstati ako ne bude ravnopravnosti

BiH neće preživjeti ako ne bude zemlja tri konstitutivna i ravnopravna naroda, poruke su lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i HDZ-a 1990 Bože Ljubića.

 BiH neće opstati ako ne bude ravnopravnosti Izvor: MONDO

"Očekujem da Sabor ispuni očekivanja hrvatskog naroda u BiH, a da ostali narodi saborske poruke shvate kao poruke dobre volje da BiH izgradimo kao prosperitetnu članicu porodice evropskih naroda", rekao je Ljubić novinarima u Mostaru.

On je dodao da će na Hrvatskom narodnom saboru biti osnaženi svi dosadašnji strateški dokumenti koje je usvojio od osnivanja do danas.

"Isto tako želimo poručiti i hrvatskom narodu i svima u BiH da smo odlučni da se borimo za hrvatsku ravnopravnost i za to da se BiH konstituiše kao država tri ravnopravna naroda, čija će prava biti uređena na simetričan način i insitucionalno i teritorijalno", naglasio je Ljubić.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da i ova stranka snosi ogromnu odgovornost za trenutnu tešku situaciju u kojoj se nalaze Hrvati. "BiH neće preživjeti ako ne bude zemlja tri konstitutivna i ravnopravna naroda", poručio je Čović.

Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora održava se u Hrvatskom domu hercega Stjepana u Mostaru, a osim dva HDZ-a, prisustvuju predstavnici još osam manjih stranaka okupljenih oko njih.

Među prisutnima nije bilo predstavnika stranaka koje čine vlast u Federaciji BiH, niti Hrvata iz SDP-a BiH, kao ni predstavnika međunarodne zajednice.

Sabor je osnovan 2000. godine u Novom Travniku, a u martu 2001. uspostavio je hrvatsku samoupravu koju je "ugušila" međunarodna uprava u BiH, koja je mjesec dana kasnije blokirala rad Hercegovačke banke, okarakterisane da je glavni finansijer tog političkog projekta.

Prestao je da radi krajem 2001, nakon što je propao pokušaj tadašnjeg hrvatskog vođstva da uspostavi hrvatsku samoupravu, kojom je nastojao da ospori vlast u BiH, tada formirane bez stranaka koje su osvojile najveći broj glasova Hrvata.

Rad Hrvatskog narodnog sabora reaktiviran je 2011. godine u Mostaru, kada je federalna vlast formirana bez dva HDZ-a, kao stranaka koje su osvojile najviše hrvatskih glasova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE