• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen 21. rođendan agencije Srna

Novinska agencija Republike Srpske "Srna" obilježila je danas 21 godinu postojanja i krsnu slavu Blagovijesti.

 Obilježen 21. rođendan agencije Srna Izvor: MONDO

Vršilac dužnosti generalnog direktora Novinske agencije Republike Srpske "Srna" Milorad Gutalj rekao je da je "Srna" danas finansijski, a i u svakom drugom pogledu stabilna agencija i da u pravom smislu predstavlja informativnu kičmu Republike Srpske.

Obraćajući se prisutnima na obilježavanju 21 godine postojanja i krsne slave "Srne" u banjalučkom dopisništvu, Gutalj je podsjetio da je "Srna", kao i većina drugih firmi u svom radu imala uspona i padova, te da je bila u velikoj finansijskoj krizi prije sedam godina.

"Zahvaljujući Vladi Republike Srpske, njenom tadašnjem predsjedniku Miloradu Dodiku i agilnom Nadzornom odboru, `Srna` se uspjela izvući iz krize i danas se može reći da je ona finansijski, a i u svakom drugom pogledu stabilna agencija i da u pravom smislu predstavlja informativnu kičmu Srpske", istakao je Gutalj.

On je naveo da je "Srna" od osnivanja imala ogromnu ulogu u informisanju graćana tokom proteklog rata, poslije rata, ali i dan danas, ističući da "Srna" za svoj razvoj može da zahvali podršci Vlade Republike Srpske.

Gutalj je rekao da je prošla godina bila veoma teška, ali da je mjerama štednje "Srna" uspješno okončala 2012. godinu, navodeći da su plate i druge obaveze radnicim redovno izmirivane, kao i obaveze prema dobavljačima.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Gutalj je rekao da će se raditi na uvođenju video-servisa "Srne", prvo u banjalučkom, a zatim i u drugim dopisništvima.

Prema njegovim riječima, evropske integracije će i dalje biti nezaobilazna tema Agencije, posebno kada je riječ o upoznavanju javnosti u Republici Srpskoj sa procesom tih integracija.

Gutalj je rekao da će posebna pažnja biti usmjerena na teme koje je već inicirala Republika Srpska, zaključujući da će u tom smislu akcenat biti stavljen na predstavljanje Srpske u institucijama EU u Briselu i ostalim zemljama članicama Unije.

Sveštenik Dragan Grujić istakao je nemjerljiv doprinos "Srne" u informisanju građana u Republici Srpskoj.

"`Srna` je jedna od najznačajnijih institucija i prvih medija u koju svi imaju neizmjerno povjerenje. u današnje vrijeme, informacija koja nije objavljena kao da se nije ni dogodila", rekao je Grujić, čestitajući krsnu slavu i 21 godinu rada.

Dopisniku "Srne" iz Višegrada Radoju Tasiću uručena je nagrada za najbolju fotografiju "Srne" za 2012. godinu, dok su priznanja uručena za devet radnika "Srne" koji su u ovom kolektivu proveli 20, odnosno 10 godina.

"Srnin" dnevni generalni servis sadrži od 250 do 290 vijesti i drugih novinarskih formi, što je na godišnjem nivou oko 95.000 vijesti, a vijesti "Srne" preuzimaju gotovo svi mediji u Republici Srpskoj i većina u Federaciji i Srbiji.

Novinska agencija "Srna" u prošloj godini proizvela je oko 21.000 fotografija, u 2011. godini emitovano je oko 15.000 fotografija, dok je u 2009. godini, kada je uveden foto-servis, proizvedeno oko 7.000 fotografija.

Srna u potpunosti proizvodi i fono-servis koji je u prošloj godini imao oko 1.000 fono-zapisa.

U "Srni" danas radi 71 stalno zaposlen radnik, sa minimalnom administracijom, i tridesetak novinara saradnika. Agencija ima dopisništva u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Beogradu, a dopisnike u gotovo svim opštinama u Republici Srpskoj i većim gradovima u Srbiji i Crnoj Gori, te u Hagu.

Obilježavanju 21 godine postojanja i krsne slave prisustvovali su savjetnik predsjednika Republike Srpske Gordan Milošević, predstavnici najviših institucija Srpske, Administrativne službe grada Banjaluka, medijskih kuća, te predstavnici javnog i kulturnog života Republike.

Čestitke "Srni" uputili su i predsjednik Republike Milorad Dodik, predsjednica Vlade Željka Cvijanović, ministri u Vladi, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, te predstavnici medijskog i javnog života Republike.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE