• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Kosovo nije izgubljeno

“Da je Kosovo izgubljeno, pritisak Evrope i Amerike da se to pitanje riješi ne bi bio toliki”, izjavio predsjednik RS.

 Dodik: Kosovo nije izgubljeno Izvor: MONDO

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da treba bespogovorno stati iza srpske nacionalne zajednice i državnih interesa i objediniti srpski nacionalni korpus, jer Kosovo nije izgubljeno.

"Da je izgubljeno ne bi Evropa i Amerika toliko navaljivale da to pitanje bude riješeno, smatrali bi ga riješenim", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je ponuda Brisela o rješenju pitanja Kosova pokušaj da se na jedan, samo po naivnima sofisticiran način, podmetne Srbiji da, prihvatanjem tog ultimatuma, prizna Kosovo i tako "sahrani" Rezoluciju 1244 koja je garantovala teritorijalni integritet Srbije i širu autonomiju Kosova.

"Bojim se da je cijena previsoka - sa jedne strane spore ili nikakve integracije, a sa druge poniženje nacije i odricanje od nacionalnih interesa. Karakter treba da je skuplji. Njime se ne trguje", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

Predsjednik Srpske je istakao da se samo Srbiji dogodilo da se dobijanje datuma za pregovore o članstvu u EU, što je u svim zemljama bila tehnička stvar, iskoristi za sahranjivanje teritorijalnog integriteta.

"Što je najgore, ne bi bilo napretka ni kad bi Srbija prihvatila ovu ucjenu, jer za nju nema članstva ni za deceniju. I na kraju te priče - čeka je priznanje Kosova. Dakle, vraćamo se na početak. To svako ko je iole politički upućen zna. Pitam, onda, sve te koji integracije pretpostavljaju integritetu države - šta će u Evropi bez zemlje", rekao je Dodik.

Na pitanje zašto je svijet odmah odbacio ideju o široj autonomiji u vidu zajednice srpskih opština, u strahu od nove Republike Srpske, kad je Srpska nastala po njihovom receptu, Dodik je rekao da je ta ideja odbačena zato što je ona zaživjela.

"A zaživjela je i ojačala zbog ponosa i ljubavi ljudi koji u njoj žive. Sada tumače vlastite zakone pogrešno da bi obezvrijedili prava srpskog naroda i napravili unitarnu Bosnu, koja je neodrživa. Neodrživo je i Kosovo. Oni to znaju. Znaju i da će Srpska jednog dana biti samostalna. Zato žele da izbjegnu svaku paralelu sa sjeverom Kosova", istakao je Dodik.

On je dodao da je Srbija mora da jača svoje kapacitete i da ih okreće više ka Istoku, te da to uostalom čini i Evropa.

"Taj isti Zapad nas je gurao u brze privatizacije, što nam je devastiralo privredu. Pošto su nam oteli privredu, kupujuću budzašto naše firme, sad bi i državu da nam uzmu, tako što će nametnuti direktive EU. I ja sam za Evropu. Ali, dosta više tog fanatizma i vjerovanja da se bez EU ne može živjeti", zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE