• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

File otkazao sastanak u Mostaru

Evropski komesar za proširenje Štefan File otkazao je treći sastanak Dijaloga na visokom nivou u Mostaru zakazan za četvrtak, 11. april.

 File otkazao sastanak u Mostaru  Izvor: MONDO

Razlog za otkazivanje je nedostatak volje za kompromisom i primjenom odluke "Sejdić-Finci", te nedostatak posvećenosti nekih stranačkih lidera ka pitanjima EU.

Iz Delegacije EU saopšteno je da umjesto ovog sastanka File namjerava 11. aprila da posjeti Sarajevo zajedno sa ekspertima Savjeta Evrope i Venecijanske komisije kako bi održao niz konsultacija sa ciljem pronalaženja najboljeg načina za rješavanje odluke "Sejdić-Finci".

U saopštenju se navodi da File i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland izražavaju duboko žaljenje zbog nedostatka napretka u postizanju dogovora o tom pitanju.

File i Jagland žale što uski stranački i etnički interesi i dalje preovladavaju nad istinskim angažmanom da bude okončana ustavna diskriminacija mnogih građana BiH, te zakonodavstvo bude dovedeno u saglasnost sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Na žalost, jasno je da će nedostatak posvećenosti nekih stranačkih lidera ka pitanjima EU ugroziti proces EU integracija u BiH. Nedostatak volje za kompromisom i rješavanjem odluke 'Sejdić-Finci' pokazuje da verbalnu posvećenost pitanjima EU ne prate konkretna đela i aktivnosti", naglašava se u saopštenju.

Iz Delegacije EU dodaju da vrijeme ističe za dovođenje Ustava i Izbornog zakona u saglanost sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u pogledu izbora 2014. godine što je suprotno interesima građana BiH.

File podsjeća da se u zaključcima Savjeta EU navodi da BiH kao prioritetno pitanje treba da usaglasi svoj Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u skladu sa odlukom "Sejdić-Finci".

U tom smislu, kredibilan napor i dalje je neophodan kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Sprovođenje odluke "Sejdić-Finci", te postizanje dobrih rezultata u provođenju obaveza iz SSP (Privremenog sporazuma) predstavljali bi ključne elemente pri ocjeni kredibiliteta zahtjeva BiH za članstvo od EU.

U saopštenju se dodaje da, dok ovi uslovi ne budu ispunjeni, dalji koraci na putu BiH ka EU neće moći biti razmatrani.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE