• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autoput Banjaluka-Gradiška: Putarina 2,39 KM?

Putarina za korišćenje autoputa Banjaluka - Gradiška, čije uvođenje je predviđeno od juna, koštaće 2,39 KM sa porezom na dodatu vrijednost.

 Autoput Banjaluka-Gradiška: Putarina 2,39 KM? Izvor: MONDO

Konsultanska kuća "Mott MacDonald" predložila je da vozači autoputevima u Srpskoj plaćaju šest maraka na 100 kilometara, što znači 0,06 po kilometru. U tom slučaju putarina za korišćenje autoputa Banjaluka - Gradiška koštaće 2,39 KM sa porezom na dodatu vrijednost, piše "Euro Blic".

Ova cijena će važiti za sve kategorije vozila, a riječ je o modelu "zatvorenog sistema naplate putarina" koji će se sastojati od dvije glavne stanice i sedam sekundarnih na svakoj ulaznoj/izlaznoj raskrsnici. "Mott MacDonald" preporučuje ovaj sistem jer će se na taj način smanjiti odliv putnika na alternativne puteve na kojima nema putarina. U ovom slučaju, alternativni pravac je stara cesta Banjaluka-Gradiška.

Kao prednost ovog modela ova konsultanska kuća navela je da je adekvatan za autoput sa nekoliko ulaza/izlaza i velikim obimom saobraćaja. Plaća se onoliko koliko se koristi autoput, jeftina je i efikasna kontrola i fleksibilna adaptacija kapaciteta.

Nedostataka u modelu "Mott MacDonald" ima više: moguće stvaranje redova i zastoja, visok uticaj na životnu sredinu, relativno puno vremena potrebno za transakciju, mogućnost krađe i finansijske zloupotrebe, mogućnost izbjegavanja plaćanja putarine, više naplatnih stanica i operativnih troškova, neophodno je povezivanje strujom radi protokola između stanica, piše "Euro Blic".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE