• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mjere vanredne odbrane u tri opštine

U Republici Srpskoj mjere vanredne odbrane od poplava i dalje su na snazi na području opština Gradiška, Kozarska Dubica i Srbac.

 Mjere vanredne odbrane u tri opštine Izvor: MONDO

Ovo je saopšteno iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Na području Gradiške, radnici VP "Sava" danas su svojom mehanizacijom sanirali nasip u Mjesnoj zajednici (MZ) Bok Jankovac na kojem se sinoć pojavilo klizište u dužini od tri-četiri metra na vodnoj strani, te nasipaju put ispod njega.

I dalje je ugroženo oko 50 objekata u mjestima Orahova, Gašnica, Bistrica, Vrbaška i Orubica koji su okruženi vodom i onemogućen im je normalan prilaz, ali ih voda nije poplavila.

Pripadnici opštinske Civilne zaštite su na terenu gdje prate stanje i pružaju svu neophodnu pomoć stanovništvu ugroženih mjesnih zajednica.

Načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka Mladen Marić, predstavnici Republičke uprave Civilne zaštite i opštine Gradiška posjetili su večeras mjesto Gašnica kod Gradiške gdje je obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila zbog izlivanja rijeke Save preko kolovoza.

Marić je rekao Srni da je saobraćaj na magistralnom putu Gradiška - Kozarska Dubica u mjestu Gašnica obustavljen danas oko 14.00 časova zbog visine vode na kolovozu.

"Obišli smo 40 domaćinstava mjesta Gašnica koja se nalaze pod vodom", naveo je Marić.

On je istakao da su stanovnici ovog mjesta koji su ostali da brane svoje domove u dobrom zdravstvenom stanju, dok je stoka izmještena na sigurno.

Marić je naglasio da će pripadnici CJB Banjaluka u saradnji sa pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite i dalje dežurati na ovom području kako bi, ako zatreba, pomogli stanovništvu.

Vodostaj rijeke Save kod Broda izmjeren danas u 14.00 časova iznosio je 797 centimetara i samo tri centimetra dijele od uvođenja mjera vanredne odbrane od poplava. Rukovodilac opštinske Civilne zaštite Josip Bročilo izjavio je da je voda prelila odbrambeni nasip u dužini od deset kilometara u Starom Poloju.

Pod vodom se nalazi područje lijevo od magistralnog puta Brod - Odžak koje je nenaseljeno u Poloju, Liješću i Brodskom Polju. Za sada ne prijeti opasnost da budu poplavljene kuće u ovim naseljima koje se nalaze desno od magistralnog puta.

Na pojedinim mjestima stvorile su se bare od podzemnih voda, ali one ne prijete stambenim objektima.

Rijeka Sava izlila se i poplavila dijelove Koraća, Novog Sela i Luščana, ali nema ugroženih kuća.

Bročilo navodi da se prati stanje i ako bude potrebno biće angažovano ljudstvo i mehanizacija.

Putna komunikacija Gradiška - Kozarska Dubica je prohodna, ali se voda pojavljuje na pojedinim dionicama puta u mjestu Gašnica. Saobraćaj se za sada odvija otežano jednom saobraćajnom trakom, a postavljena je signalizacija koja upozorava na moguću opasnost.

Na području Kozarske Dubice voda je na jednom mjestu u dužini od 120 do 150 metara prolazila ispod nasipa, pa su angažovane građevinske mašine koje su ojačale nasip u dužini od oko 50 metara.

U mjestu Mlinarica voda je došla do vrha nasipa u dužini od 70 do 100 metara i prijeti da se prelije, zbog čega nadležne službe postavljaju 500 vreća sa pijeskom kako bi nasip bio povećan.

Prema procjeni Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica, pod vodom se nalazi oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 80 odsto uzorano za kukuruz, a 20 odsto se nalazi pod pšenicom.

Zbog pojave podzemnih voda, u mjestu Gradina onemogućen je normalan prilaz do oko 10 domaćinstava, ali ona nisu poplavljena.

Pripadnici opštinske Civilne zaštite su na terenu i prate stanje.

Na području Srpca pojavile su se podzemne vode na više mjesta u nebranjenom području, a danas je primjetna pojava podzemnih voda i u gradu, gdje su ugrožena dva domaćinstva u branjenom području, ali voda nije ušla u kuće.


Civilna zaštita prokopava novi kanal za odvod ove vode do crpne stanice.

Dežuraju četiri čamca kod ugroženih domaćinstava u mjestima Kobaš, Bajinci i Gaj, gdje je vodom opkoljeno oko 20 kuća koje nisu poplavljene.

Jedna porodica u selu Bajinci te dvije porodice u selu Kobaš, koje su evakuisane iz svojih domaćinstava, još se nalaze u susjednim komšijskim kućama koje nisu ugrožene.


Pripadnici opštinske Civilne zaštite su na terenu gdje prate stanje, a pružaju i svu neophodnu pomoć lokalnom stanovništvu.

Na području Trebinja putni pravac za mjesto Velja Gora i dalje je u prekidu, dok je put za mjesto Orašje prohodan, a nivo vode je u opadanju.

U ostalim opštinama u Republici Srpskoj stanje se postepeno normalizuje. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE