• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: Hitno riješiti pitanje "Sejdić-Finci"

Sekretar SE pozvao lidere u BiH da hitno postignu adekvatan dogovor o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci"

 EU: Hitno riješiti pitanje "Sejdić-Finci" Izvor: MONDO

Generalni sekretar Savjeta Evrope Jagland Torbjorn pozvao je političke lidere u BiH da pokažu neophodan nivo odgovornosti prema BiH i njenim građanima i da hitno postignu adekvatan dogovor o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Torbjorn je upozorio da bi provođenje još jednih izbora koji krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima bilo neprihvatljivo i da bi ozbiljno potkopalo legitimitet i kredibilitet izabranih tijela i institucija BiH, prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

Generalni sekretar Savjeta Evrope podsjetio je da će Komitet ministara Savjeta Evrope 30. aprila dati ocjenu ima li napretka u BiH.

"Ambicije BiH u vezi sa priključenjem EU jasno zavise od uslova iz odluke Evropskog suda za ljudska prava. Nadam se da će politički lideri u BiH otkazivanje trećeg dijaloga na visokom nivou o priključenju EU shvatiti kao poziv na buđenje", zaključio je Torbjorn.

Zbog izostanka političkog dogovora u BiH o provođenju odluke u slučaju "Sejdić - Finci", evropski komesar za ljudska prava Štefan File otkazao je treći sastanak dijaloga na visokom nivou, koji je 11. aprila trebalo da bude održan u Mostaru.

Umjesto toga, File će 11. aprila posjetiti Sarajevo, gdje će zajedno sa zvaničnicima Savjeta Evrope i Venecijanske komisije održati niz konsultacija s ciljem pronalaženja najboljeg načina za rješavanje presude Sejdić-Finci.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE