• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici u RS obučavaju se i za štalare

Razne programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i osposobljavanja do sada je prošlo 720 radnika u RS, dok je na školovanju njih 1.422

 Radnici u RS obučavaju se i za štalare Izvor: MONDO

Njegovatelji starih i bolesnih, dimnjačari i vodoinstalateri su najčešća zanimanja za koja su se u toku prošle godine osposobljavali građani Srpske, rekli su u Zavodu za obrazovanje odraslih u RS. Ali, bilo je prekvalifikacija i za zanimanja kao što su štalar, trener terapijskog jahanja konja, te instruktor škole jahanja.

Tokom prošle godine Zavod je pripremio 15 programa osposobljavanja i jedan program usavršavanja. Među važećim programima osposobljavanja bila su zanimanja vodoinstalater, dimnjačar, armirač, rukovalac građevinskih mašina, tesar, zidar, moler, kopač u rudniku, pekar i obućar. Program usvršavanja odnosio se na medicinske i laboratorijske tehničare za rad u transfuziji, piše "Euro Blic".

Prema podacima Zavoda, do sada je 720 kandidata prošlo razne programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i osposobljavanja, dok ih je na školovanju 1.422. Najveći interes vladao je za medicinare, ekonomiste, farmaceute, vozače, ugostitelje...Za izvođenje programa obrazovanja odraslih odobrenje imaju 44 organizatora.

U prijedorskoj Mašinskoj školi kažu da su im se najčešće javljali stariji ljudi koji su ostali bez posla i mladi koji sa završenom školom nisu mogli doći do zaposlenja.

"Najtraženija su bila zanimanja vozača, zavarivača, bravara, stolara, automehaničara...", rekao je Zdravko Kovačević, direktor ove škole. On je dodao da program košta 1.500 KM u prosjeku.

U Medicinsko-tehničkoj i građevinskoj školi u Prijedoru kažu da se kandidati najviše prekvalifikuju u medicinske tehničare sa namjerom da ako ne nađu posao ovdje odu u Njemačku i Sloveniju gdje je tražnja za ovim kadrom velika.

"Dolaze kandidati iz raznih dijelova RS. Program za četvorogodišnje školovanje košta 2.000 KM, a svaka godina traje najmanje 2,5 mjeseci", objasnili su u ovoj školi.

Zainteresovanih za poslove konobara i kuvara bilo je i u Ugostiteljskoj školi u Banjaluci.

U RS je od preko 155.000 nezaposlenih najviše nekvalifikovanih, kvalifikovanih i radnika sa srednjom stručnom spremom. Poslodavci su u nekoliko navrata upozoravali da ponuda na tržištu rada ne odgovara njihovim potrebama, zbog čega su prekvalifikacije neophodne.

Za prekvalifikaciju su se najviše odlučivala nezaposlena lica - 60,5 odsto, zaposleni na neodređeno vrijeme - 34,8 odsto, a najmanje zaposleni na određeno vrijeme - 4,6 odsto.

U Zavodu za zapošljavanje RS su planirali da za sufinansiranje novog zapošljavanja, dokvalifikacije i prekvalifikacije u ovoj godini izdvoje 7,2 miliona KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE