• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplave u Srpcu, Gradišci i Kozarskoj Dubici

Republička uprava Civilne zaštite saopštila da je vanredna odbrana od poplava na snazi u opštinama Srbac, Gradiška i Kozarska Dubica.

 Poplave u Srpcu, Gradišci i Kozarskoj Dubici Izvor: MONDO

Prema izvještaju Republičke uprave Civilne zaštite, na području opštine Srbac zaplavljeno je oko 50 domaćinstava, voda nije ušla u kuće a vodostaj rijeke Save izmjeren danas u 14.00 časova iznosio je 968 centimetara što je za dva manje nego jutros.

U selu Bajinci u dvije kuće ušla je voda i tri lica iz tih kuća su evakuisana. Civilna zaštita i komunalna policija su na terenu i iznalaze mogućnost za iskopavanje novog kanala zbog prijetnje pojave podzemnih voda.

U selu Kobaš voda je ušla u sedam kuća, a evakuisane su dvije porodice, odnosno sedam lica. Civilna zaštita angažovala je građevinsku mašinu i u mjestu Trnjaci, iskopali su novi kanal dužine oko 200 metara – do crpne stanice.

Vodovod Srbac vrši provjeru ispravnosti vode za piće dva puta dnevno. Civilna zaštita Srbac podijelila je 60 pari čizama, a Crveni krst će danas podijeliti prehrembene i higijenske pakete dobijene od Republičke uprave civilne zaštiete.

Civilna zaštita dala je jedan veliki čamac za prevoz stočne hrane za porodicu Vida Tomića. Trenutno je pod vodom više od hiljadu hektara obradivog zemljišta, a od toga su trećina ozimi usjevi, a ostalo je pripremljeno za proljetnu sjetvu.

Na području Gradiške je vodostaj rijeke Save u 14.00 časova iznosio 855 centimetra i nepromijenjen je u odnosu na jutrošnji.

U Mjesnoj zajednici Porubica ugroženo je deset kuća ali voda nije ušla u njih, a u mjesnim zajednicama Bistrica, Vrbaška i Gašnica vodom je opkoljeno 20 kuća.

Opštinski štab za vanredne situacije podijelio je 550 vreća, a VP "Sava" je dovezla pijesak. Kvalitet i ispravnost vode tim mjesnim zajednicama kontroliše se tri puta dnevno.

Tri čamca Civilne zaštite su u pripravnosti za zbrinjavanje ugroženog stanovništva dok je opština podijelila 50 paketa sa hranom i higijenskim potrepštinama i 100 pari čizama.

Magistralni put Gradiška - Kozarsaka Dubica u mjestu Gašnica i dalje je neprohodan jer voda na dijelovima ove komunikacije iznosi 30 centimetara. Pripadnici Civilne zaštite obilaze ugroženi teren i u stalnom su kontaktu sa stanovništvom.

Na području Kozarske Dubice vodostaj rijeke Save u 14.00 časova iznosio je 888 centimetara i za četiri centimetra niži je nego jutros, a rijeke Une 234 centimetra, što je deset više u odnosu na jutros.

Podzemne vode su na području mjesnih zajenica Jošik i Draksenić preplavile velike količine poljoprivrednog zemljišta - oko 500 hektara u branjenom dijelu.

Na nasipu u Mlinaricama postavljeno je 450 vreća sa pijeskom, a na nasipu u Glavincima utrošeno je 150 metara kubnih materijala.

U toku dana Civilna zaštita je podijelila vodu za piće u Mjesnoj zajednici Glavinci gdje je trenutno ugroženo deset kuća, od kojih je u tri ušla voda.

Nijedna porodica nije evakuisana, a pripadnici Civilne zaštite na terenu su i u stalnom kontaktu sa stanovništvom.

Na području opštine Gacko izgorjela je štala porodice Miletić, u mjestu Lipnik, a u požaru je stradalo 31 grlo sitne stoke.

Uzrok požara je elektro-instalacija. Komisija za utvrđivanje štete je na terenu, a veterinarska služba će u toku dana vršiti raščićavanje lokacije na kojoj se dogodio požar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE