• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plave kuće, pojavile se podzemne vode

U Srpcu, Gradišci i Kozarskoj Dubici i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

 Plave kuće, pojavile se podzemne vode Izvor: MONDO

U selu Kobaš voda je ušla u sedam kuća, a u selu Bajinci u devet kuća ali stanovnici su na spratu, dostavlja im se hrana i ostale potrepštine pomoću čamca.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu i iznalaze mogućnost za iskopavanje novog kanala zbog prijetnje pojave podzemnih voda.

Civilna zaštita angažovala je građevisnu mašinu i u mjestu Trnjaci iskopali su novi kanal dužine oko 200 metara do crpne stanice. Vodovod Srbac vrši provjeru ispravnosti vode za piće dva puta dnevno.

Civilna zaštita Srbac podijelila je 60 pari čizama, a takođe je započela podjela prehrembenih i higijenskih paketa dobijenih u dogovoru sa Republičkom upravom civilne zaštite, od Crvenog krsta Republike Srpske koja će se nastaviti i danas.

Trenutno je pod vodom preko hiljadu hektara obradivog zemljišta, a od toga su 70 odsto ozimi usjevi, a ostalo je pripremljeno za proljetnu sjetvu.

Pripadnici Civilne zaštite i ostalih organa opštine neprekidno su na terenu i u stalnom su kontaktu sa stanovništvom.

I u Gradišci je na snazi vanredna odbrana od poplava. U mjesnoj zajednici Porubica ugroženo je 10 kuća ali voda nije ušla u njih. U MZ Bistrica, Vrbaška i Gašnica vodom je opkoljeno 20 kuća.

Opštinski štab za vanredne situacije je podijelio 550 vreća a Vodoprivredno preduzeće "Sava" je dovezlo pijesak.

Kvalitet i ispravnost vode u navedenim mjesnim zajednicama redovno se kontroliše. Tri čamca Civilne zaštite su spremna za zbrinjavanje ugroženog stanovništva.

Tokom jučerašnjeg dana opštinske službe iz Gradiške izvršile su podjelu 50 prehrambenih i higijenskih paketa i 100 pari čizama.

Magistralni put Gradiška-Kozarska Dubica u mjestu Gašnica i dalje je neprohodan zbog izlivanja vode na kolovoz. Pripadnici Civilne zaštite obilaze ugrožena područja i u stalnom su kontaktu sa stanovništvom.

I u Kozarskoj Dubici je na snazi vanredna odbrana od poplava, a podzemne vode na području MZ Jošik i Draksenić preplavile su velike površine poljoprivrednog zemljišta, oko 500 hektara u branjenom dijelu gdje voda prolazi na mjestu stare šljunkare.

Na nasipu u Mlinaricama tokom jučerašnjeg dana postavljeno je 450 vreća sa pijeskom, a na nasipu u Glavincima utrošeno je 150 metara kubnih materijala. U naselju Gradina tokom jučerašnjeg dana postavljeno je 150 vreća sa pijeskom.

Pripadnici opštinske Civilne zaštite podijelili su pitku vodu u MZ Glavinci gdje je normalan prilaz ugrožen za 10 kuća, a do tri kuće se može prići samo čamcima. Nijedna porodica nije evakuisana. Pripadnici opštinske službe Civilne zaštite su na terenu i u stalnom kontaktu sa stanovništvom.


Na području Bijeljine visina vodostaja rijeke Save u 7.00 časova na vodomjernoj stanici Rača iznosi 689 centimetara što je za pet centimetara manje nego juče u 14.00 časova.

Zaposleni u Područnom odjeljenju Republičke uprave Civilne zaštite Banjaluka danas će posjetiti ugrožena područja u opštini Kozarska Dubica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE