• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trišić-Babić: Nastaviti dijalog

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH smatra da političke partije u BiH moraju da nastave dijalog u vezi sa predmetom "Sejdić-Finci"

 Trišić-Babić: Nastaviti dijalog Izvor: MONDO

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić istakla je u Beču da političke partije u BiH moraju da nastave dijalog na iznalaženju odgovarajućeg rješenja za odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", jer BiH mora da se okrene ka budućnosti i uhvati priključak sa zemljama regiona.

U razgovoru sa sa generalnim sekretarom Saveznog ministarstva za evropske i internacionalne poslove Austrije Johanesom Kirleom, ona je naglasila da je to posebno sada važno, kada Hrvatska postaje članica EU, što BiH treba da iskoristi na pravi način.

Ana Trišić-Babić dodala je da je 2013. godina ključna, ne samo za BiH, nego i za sve zemlje regiona koje žele napredak i bolju budućnost svojih građana.

Delegacija BiH upoznala je Kirlea sa detaljima pregovora koji se vode između BiH, Hrvatske i Evropske komisije, istakavši da ima otvorenih pitanja oko kojih se mora pronaći rješenje, te da se pregovori nastavljaju već 29. aprila, kada je zakazana nova trilaterala.

Republika Hrvatska uputila je zahtjev prema državama članicama EU, da građani BiH zadrže pravo prelaska granice sa ličnom kartom i nakon 1. jula 2013. godine, što će podržati delegacija Austrije, saopšteno je iz Ministrarstva inostranih poslova BiH.

Kirle je naglasio da BiH ima bezrezervnu podršku Austrije na njenom putu ka EU, jer je BiH strateški i geografski veoma važna zemlja i zaslužuje da bude dio evropske porodice.

On je izrazio posebno interesovanje kako su regulisani odnosi BiH i Hrvatske po pitanju uvoza i izvoza roba, te kako su riješena sporna pitanja.

Obje delegacije su istakle dobru saradnju između dva ministarstva, saglasili su se da saradnju u regionalnim inicijativama treba intenzivirati, posebno u okviru Strategije EU za regiju Dunava i Centralno evropske inicijative, kojom Austrija predsjedava od sljedeće godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE