• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestašica citostatika: Ko je kriv?

Povodom sve češćih žalbi građana zbog nestašice citostatika ili bioloških lijekova, oglasili su se iz Kliničkog centra Banjaluka.

 Nestašica citostatika: Ko je kriv?  Izvor: MONDO

U saopštenju upućenom medijima piše da zaposleni u ovoj instituciji osjećaju moralnu obavezu da svim građanima, a posebno pacijentima koji su ostali uskraćeni za terapiju objasne kako stoje stvari.

„Pacijente koji dolaze u Klinički centar Banja Luka ne interesuje a i ne treba da ih interesuje na koji način se Klinički centar Banja Luka snabdijeva navedenim lijekovima i šta je uzrok njihove nestašice. Činjenica, koja je jedina relevantna za naše pacijente, jeste da se u posljednje vrijeme često dešava da ih nemamo. Logično je da je, u očima pacijenta, kriv Klinički centar Banja Luka, naši ljekari, sestre i Poslovodstvo“, ističu iz KC Banjaluka.

U saopštenju se mole pacijenti da razumiju da citotoksične lijekove ugovara i plaća Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a Klinički centar Banja Luka, kao i druge bolnice u Republici Srpskoj, preuzimaju od dobavljača količine u skladu sa potrebama pacijenata.

„U situaciji kada lijeka nema, najčešće od dobavljača dobijemo odgovor da ne mogu obezbijediti kontinuitet u snabdijevanju zbog neizmirenih finansijskih obaveza ili zato što lijeka nema na tržištu. Zato, odgovornost za takvo stanje nikako nije pod jurisdikcijom menadžmenta ili ljekara Kliničkog centra Banja Luka. Mi smo preduzeli i preduzimamo sve što je u okviru naših mogućnosti“.

Prema sadašnjim aktima Fonda zdravstvenog osiguranja, biološka terapija za nemaligna oboljenja se ne nalazi ni na jednoj listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

„S druge strane, Klinički centar Banja Luka, kao krovna institucija zdravstvenog sistema dijagnostikuje i liječi najteže slučajeve oboljelih u Republici Srpskoj. Ova činjenica podrazumjeva utrošak materijala i lijekova koji nisu obuhvaćeni osnovnim sadržajem i obimom zdravstvene zaštite, samim tim i enormnan porast troškova“, ističu iz KC-a.

Jedan od najvećih problema, koji sve više finansijski opterećuje KC, predstavlja refundacija za primjenjene biološke lijekove. Naime, FZO prosljeđuje Komisiji za biološku terapiju KC dokumentaciju za sve osiguranike RS, kod kojih je biološka terapija predložena, a u zaključku definiše, kako će u koliko se terapija odobri, shodno članu 57. troškove nabavke lijeka snositi Klinički centar, što praktički znači da Klinički centar Banja Luka finansira primjenu biološke terapije za cjelokupan zdravstveni sistem Republike Srpske.

Na inicijativu Kliničkog centra Banja Luka formirane je interesorna Radna grupa koja je dala prijedlog rješenja za rješavanje problema primjene biološke terapije koji razmatra direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

„U posljednje vrijeme smo dobili pritužbe od pacijenata koji se liječe pomoću lijeka Tasigna da ga ne mogu dobiti već tri mjeseca. Lijek Tasigna se takođe ne nalazi ni na jednoj od lista Fonda zdravstvenog osiguranja (bolnička lista lijekova, lista citostatika, lista specifičnih lijekova) i, kako smo već objasnili, njegovo nabavljanje je pod jurisdikcijom Fonda“, istakli su zaposleni u Kliničkom centru Banjaluka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE