• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitanje odluke "Sejdić-Finci" ostaje otvoreno

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao u Sarajevu da pitanje implementacije odluke "Sejdić-Finci" ostaje otvoreno.

 Pitanje odluke "Sejdić-Finci" ostaje otvoreno Izvor: MONDO

File je nakon susreta sa predstavnicima sedam vodećih sranaka u BiH rekao da ih je pozvao da razmisle kako da se ponovo angažuju u ovom procesu.

"Sa žaljenjem konstatujem da više od tri godine političke stranke nisu uspjele da ostvare nikakav značajan napredak na izvršenju odluke `Sejdić i Finci`. Proces u kojem je Evropska komisija pružila pomoć nije doveo do opipljivih rezultata zbog nesposobnosti političkih lidera da obećanje pretvore u konkretno djelovanje", rekao je File novinarima nakon sastanka.

Evropski komesar za proširenje izrazio je žaljenje što je morao otkazati i treću rudnu dijaloga o procesu pristupanja BiH na visokom nivou, naglašavajući da pitanje provođenja odluke "Sejdić-Finci" ostaje otvoreno, ali da ovaj put nema nikakvih rokova.

On je istakao da će o današnjim razgovorima informisati visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, zemlje članice EU i generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda.

"Odluku kako će se EU angažovati u rješavanju ovog pitanja donijeće Eštonova i zemlje EU. Nadam se da će odluka EU, kakva god bila, doprinijeti pronalaženju rješenja", rekao je File.

On je naglasio da su pojedini stranački lideri u rješavanju ovog pitanja zastupali stranačke i etničke interese.

"Sa žaljenjem konstatujem da su se određeni stranački lideri usmjerili isključivo na stranačke i etničke interese s ciljem očuvanja i daljeg jačanja aranžmana što su rezervisani za tri konstitutivna naroda umjesto na iplementaciju same odluke Evropskog suda za ljudska prava“, rekao je File.

Komesar EU za proširenje je naglasio da će odsustvo djelovanja stranačkih lidera u pogledu procesa pristupanja Evropskoj uniji jasno potkopati proces evropskih integracija BiH i status zemlje kao kredibilnog partnera Unije.

"Još jedni izbori suprotni Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima bili bi neprihvatljivi i ozbiljno bi potkopali legitimiet i kredibilitet izabranih organa zemlje", rekao je File.

On je sa žaljenjem konstatovao da nedostatak iskrenog angažovanja političkih lidera na ukidanju ustavne diskriminacije mnogih građana BiH i usklađivanju propisa sa Evrpskom konvencijom o ljudskim pravima, samo šteti građanima BiH.

File je ponovio da su i dalje neophodni kredibilni napori na provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu, da bi na snagu u potpunosti stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, kako bi zemlja bila u poziciji da podnese kredibilan zatjev za članstvo koji će onda razmotriti EU.

"Dok ti uslovi ne budu ispunjeni neće biti moguće razmotiri dalje korake BiH na njenom evropskom putu", dodao je on.

File je pozvao političke partije u BiH da razmisle na koji način da se ponovo angažuju u procesu koji je toliko bitan za budućnost BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE