• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Krivci za Birač će odgovarati

Stanje u fabrici Birač je mnogo gore nego što se pretpostavljalo i ta firma bi prestala s radom da Vlada RS-a nije preduzela mjere na sanaciji.

 Cvijanović: Krivci za Birač će odgovarati Izvor: MONDO

Premijerka RS Željka Cvijanović je u izjavi novinarima u Zvorniku, nakon sastanka s članovima Koordinacionog tima za nastavak poslovanja Birča, izjavila da u tom preduzeću moraju biti otklonjene sve nepravilnosti, a svako ko je kriv mora biti sankcionisan.

Dajući podršku stečajnom upravniku Birača Lazi Đurđeviću, ona je kazala da se moraju očuvati radna mjesta i proizvodnja.

Razgovarano je, dodala je, i o tome kako teče stečajni proces, kako osigurati sirovinu, veze s kupcima, te zadržati funkcioniranje fabrike, prenosi agencija Fena.

"Biće ovdje mnogo prepreka, neke od njih smo identifikovali, neke će se vjerovatno vremenom pojavljivati, ali je jako bitno da se zna ko je krivac i da se zna šta su ciljevi", rekla je Cvijanović.

Navela je i da je moguće da je u proteklih 12 godina došlo do stvarnih propusta u kontroli poslovanja Birača, možda, kako je rekla, i od strane vlasti koje su radile neke stvari s najboljim ciljem i u najboljoj namjeri.

"Vlade su intervenisale, pomagale, omogućavale da se nastavi sa procesom proizvodnje, a oni koji su za to krivi to su sve više zloupotrebljavali i izvlačili novac koji pripada RS", navela je ona i dodala da ono što pripada RS, ostaje u RS, mora joj biti vraćeno, a prava radnika treba da budu zadržana.

Stečajni upravnik Birča Lazo Đurđević kazao je da će stečajni postupak, koji je otvoren 8. aprila, biti dogotrojan, ali će se u tom procesu istrajati.

Stečajni postupak otvoren je samo nad AD Birač, a ne i u ostalim preduzećima iz te grupacije.

O zatečenom stanju još se nije izjašnjavao. Zakonom o stečajnom postupku propisano je da svakom radniku prestaje ugovor o radu danom otvaranja stečaja, ali su, kaže, dobili informaciju od predsjednice Vlade da ti radnici neće ostati bez posla, već će se naći način da se to "premosti".

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE