• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na pomolu cijepanje CJB Banjaluka?

Odbornici Skupštine grada Prijedor zatražili su od gradonačelnika Marka Pavića da u saradnji sa MUP-om i Vladom RS formira CJB Prijedor.

 Na pomolu cijepanje CJB Banjaluka? Izvor: MONDO

Kao opravdanje takvog zahtjeva navode veliku teritoriju i broj stanovnika prijedorske regije, ali i sve učestalija krivična djela "u po bijela dana", zbog čega se građani osjećaju nesigurno, uz činjenicu da je Prijedor jedini grad u RS koji nema CJB, pišu Nezavisne.

Isto tako neki navode da bi dva centra na ovom području dovela do efikasnijeg rada u otkrivanju i prevenciji krivičnih djela. Međutim, to bi dovelo do "cijepanja" CJB Banjaluka, kao najvećeg u RS, i kojem bi od sadašnje operativne teritorije preostao istočni dio, dok bi novom CJB pripali grad Prijedor, te opštine Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Krupa na Uni i Oštra Luka.

Da bi bilo opravdano osnovati taj centar, gradonačelnik Marko Pavić je argumentovao time da je prijedorska regija druga po veličini, po broju stanovnika, da ima jednu od najdužih državnih granica prema Hrvatskoj, te da je to multietničko područje, uz još razloga.

On je dodao da nije opravdano utopiti ovoliku regiju u veliki centar kakav je Banjaluka, te naveo da će razgovarati i sa MUP-om i sa Vladom RS jer je to jednoglasna inicijativa svih odbornika. Kako je kazao Duško Ivić, šef Kluba odbornika DNS-a, Prijedor je ranije imao status CJB, sve do kraja rata.

"Dakle, površina i broj stanovnika prijedorske regije su veći nego površina i bijeljinske i dobojske regije, a inicijativa je potekla s obzirom na probleme u zadnje vrijeme u Prijedoru, kao što je pljačka zlatara usred dana i drugi događaji", rekao je Ivić. Isto tako, Dražen Vrhovac, šef Kluba odbornika SNSD-a, rekao je da je na sjednici Skupštine jednoglasno donesen zaključak da su ispunjeni svi uslovi za formiranje CJB za području grada Prijedor i susjednih opština.

"Mi kao građani Prijedora očekujemo i nadamo se da će MUP imati sluha, jer je naš zaključak opravdan i ne izlazi van okvira zakonskih rješenja, a mislimo i da je Prijedor kao grad zaslužio da ima CJB", rekao je Vrhovac.

S druge strane, Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka, nije želio komentarisati ovu inicijativu Skupštine grada Prijedora, sa kojom, kako je rekao, nije upoznat, navodeći da je to isključiva nadležnost kabineta ministra unutrašnjih poslova RS. Međutim, u MUP-u RS kazali su da još nisu dobili pismenu inicijativu iz Prijedora, ističući da će je razmatrati po dobijanju.

Dugogodišnji službenici policije ističu da je znatna razlika između policijske stanice i centra javne bezbjednosti kao organizacionih jedinica, prije svega zbog kompletne strukture koju ima CJB, ali i većeg broja pripadnika policije.

Oni ističu da se samim tim povećava i broj patrola, pa tako i saobraćajne policije, što je svakako garant veće bezbjednosti građana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE