• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati protiv otpuštanja 200 radnika

Sindikati se protive odluci vršioca dužnosti direktora KC o neprodužavanju ugovora o radu za oko 200 radnika. Traže novu unutrašnju organizaciju

 Sindikati protiv otpuštanja 200 radnika Izvor: MONDO

Strukovni sindikati doktora medicine, te medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske ne prihvataju odluku vršioca dužnosti direktora Kliničkog centra Banjaluka Duška Račića o neprodužavanju ugovora o radu za oko 200 radnika, jer se protive svim hitnim, kampanjskim i neselektivnim otpuštanjama velikog broja radnika.

Oni zahtijevaju da se prije preduzimanja bilo kakvih mjera i utvrđivanja liste otpuštenih radnika, u roku od 15 radnih dana, pripremi nacrt dokumenta o novoj unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Kliničkom centru Banjaluka.

Sindikati traže i da se omogući da ovaj dokument bude dostupan strukovnim sindikatima, medijima i zainteresovanoj javnosti.

Dva strukovna sindikata u zdravstvu Republike Srpske tvrde da raspolažu jasnim podacima i činjenicama o dosadašnjem zapošljavanju radnika u Kliničkom centru Banjaluka, te da nema viška zdravstvenih radnika koji neposredno rade na pružanju zdravstvenih usluga pacijentima ovog centra.

Oni od Račića, Upravnog odbora Kliničkog centra Banjaluka i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite zahtijevaju da, prije donošenja bilo kakvih odluka o neselektivnom otpuštanju radnika, pokrenu postupke za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti protiv svih odgovornih lica koji su donijeli brojne odluke o prijemu nepotrebnih radnika i lica koja su učestvovala u sprovođenju takvih nezakonitih odluka.

"Strukovni sindikati u zdravstvu imaju osnov da sumnjaju da se iznenadnim i ishitrenim odlukama o otpuštanju velikog broja radnika žele zaštititi nepotrebna i izmišljena radna mjesta radnika koji u Kliničkom centru Banjaluka neosnovano i nepotrebno primaju plate", navodi se u saopštenju.

Dva strukovna sindikata navode da sumnjaju i da se na ovaj način želi zaštititi sigurnost i pravna nedodirljivost odgovornih direktora i funkcionera koji su u javnim zdravstvenim ustanovama u proteklom periodu i zaposlili veliki broj nepotrebnih radnika.

Strukovni sindikat doktora medicine i Strukovni sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske o svojim zahtjevima obavijestiće Vladu Republike Srpske, ministra zdravlja i socijalne zaštite i vršioca dužnosti direktora Kliničkog centra Banjaluka Duška Račića.

Iz Kliničkog centra juče je saopšteno da neće biti produžen ugovor o radu na određeno vrijeme za 200 radnika ove ustanove, u skladu sa preporukama resornog ministarstva i radi finansijske konsolidacije Kliničkog centra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE