• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela obnova tvrđave Kastel

Radnici preduzeća "Porobić" iz Trebinja, kojima je povjerena obnova dijela tvrđave Kastel, počeli su uklanjanje zidina urušenog starog južnog bedema.

 Počela obnova tvrđave Kastel Izvor: MONDO

"Trenutno uklanjamo dijelove bedema koji je urušen. Razidaćemo sve do određene visine i ostaviti "zdravi" dio zida", rekao je tehnički rukovodilac na gradilištu Dušan Porobić i dodao da te radove izvode isključivo ručno zbog arheoloških istraživanja.

Pod raziđivanjem postojećih zidina porazumijeva se i skidanje, odvajanje zdravijeg kamena od lošijeg, prave se tri deponije za smještanje kamena, koji će biti ponovo korišćen, piše "Glas Srpske".

"Zbog lošeg vremena, koje nas je zadesilo proteklih dana, malo smo usporili sa radovima, ali zato već iduće sedmice planiramo da uključimo veći broj radnika na gradilištu", istakao je Porobić i dodao da za otprilike 15 dana mogu da se očekuju i radovi na samom muzeju.

U februaru prošle godine grad je od IPA fondova Evropske unije dobio 2,5 miliona evra za rekonstrukciju dijela tvrđave Kastel i to cjeline devet.

Iz Ministarstva civilnih poslova podsjećaju da su pripreme na rekonstrukciji najstarijeg istorijskog spomenika u Banjaluci počele 26. februara, a da je nadzorni organ Zavod za izgradnju.

Istorijski muzej sa dvorištem trebalo bi da bude obnovljen u predviđenom roku na koji se obavezuje izvođač radova, a to su 24 mjeseca od dana potpisivanja.

U Administrativnoj službi grada ranije su najavili da ukupna vrijednost cjelokupne obnove tvrđave Kastel, a koja uključuje i cjelinu devet, prema izrađenoj tehničkoj dokumentaciji iznosi oko 25,5 miliona evra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE