• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Prijetnje EU velika greška

Predsjednik PDP-a ocijenio da su prijetnje o nepriznavanju izbora ukoliko ne bude provedena odluka "Sejdić–Finci" velika greška evropskih institucija

 Ivanić: Prijetnje EU velika greška Izvor: MONDO

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je danas da su prijetnje o nepriznavanju opštih izbora ukoliko ne bude provedena odluka iz predmeta "Sejdić–Finci", velika greška evropskih institucija.

Ivanić je rekao da u normalnoj zemlji kad neko zaprijeti nepriznavanjem izbora, to se shvati kao najveća kritika, ali da su, kako je naveo, vlasti u BiH to doživjele kao najveću pohvalu i podršku evropskih institucija.
"Sasvim sigurno, nakon rečenice da neće biti priznati izbori, oni ništa neće uraditi na provođenju odluke `Sejdić-Finci`, jer će oni to tumačiti tako da će oni vječito ostati na vlasti. Naravno da će evropske institucije učiniti sve da se održe normalni izbori", rekao je Ivanić i ponovio da najveću odgovornost za neprovođenje odluke snose stranke iz Federacije BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara o izjavama članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića kojima žele da pokvare odnose Srbije i BiH, Ivanić je rekao da svaka izjava Izetbegovića ovakvog tipa znači sve manje BiH.

"Zato ga ja istinski pozivam da svaki dan izlazi sa onakvim glupostima koje je neki dan izrekao, jer će to sve nas iz Republike Srpske tjerati da jačamo, učvršćujemo se i damo još veći značaj institucijama Republike Srpske", rekao je predsjednik PDP-a.

Ivanić je napomenuo da isto važi i za Komšićeve izjave, ali da one realno imaju manju političku težinu, jer je njegova politička snaga manja od Izetbegovićeve.

Evropski komesar za proširenje Štefan File upozorio je da, bez provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", postoji opasnost da naredni izbori u BiH budu neprihvatljivi i da ozbiljno poljuljaju legitimitet i kredibilnost izabranih tijela.

Bakir Izetbegović izjavio je da je spreman da sam ode u Beograd i "u lice sa /predsjednikom Srbije/ Tomislavom Nikolićem raspravi neke stvari". "Mislim da Nikolić nije u stanju da sagleda prošlost i sve ono što je Srbija uradila u BiH i bivšoj Jugoslaviji i da nije u stanju ili ne želi i ne može da vidi ustavno-pravnu poziciju i poredak u BiH", rekao je Izetbegović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić saopštio je da neće prisustvovati bilateralnom sastanku s državnim vrhom Srbije 23. aprila u Beogradu, nakon Nikolićevog govora pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE