• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasnije je u EU, nego kod nas

Statistika pokazuje da broj ubistava vatrenim oružjem u zemljama bivše Jugoslavije nije veći nego u drugim dijelovima Evrope.

 Opasnije je u EU, nego kod nas Izvor: MONDO

Balkan je bezbjedniji od zapadne Evrope kada je riječ o broju ubistava, napada i pljački, pokazuju statistički podaci koje prenosi "Dojče vele". Ako se saberu stope ubistava u svim zemljama bivše Jugoslavije dolazi se do koeficijenta od 1,7, što je ista stopa ubistava koja se bilježi u Češkoj ili Belgiji.

Statistički ekstremi na području bivše Jugoslavije su Slovenija sa koeficijentom 0,7 i Crna Gora s koeficijentom od čak 3,5.

Nedavni masakr u selu Velika Ivanča kod Mladenovca, kada je jedan čovjek ubio 13 osoba, izazvao je nove diskusije o pooštravanju Zakona o nošenju oružja u Srbiji.

U Srbiji na 100 osoba dolazi 38 komada oružja i ona je po tome peta država u svetu. Ipak, na 100.000 građana u Srbiji se iz vatrenog oružja počini "samo" 1,2 ubistva. Prema tom satističkom podatku, Srbija se nalazi u istoj ravni sa Velikom Britanijom, Francuskom i Holandijom.

Prema jednoj studiji Ujedinjenih nacija, broj pljački i napada na Balkanu mnogo je manji nego na zapadu Evrope. Uzroci su male razlike u primanjima na Balkanu u odnosu na Zapad, manji stepen urbanizacije i jača socijalna kontrola.

Policija na Balkanu je manje efikasna nego na Zapadu, ali je brojnija.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE