• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Proradilo" klizište na savskom nasipu

U mjestu Bok Jankovac kod Gradiške dio nasipa u dužini od 30 metara se odvaja, stvarajući veliki rizik da voda uskoro prodre u branjeni dio

 "Proradilo" klizište na savskom nasipu Izvor: MONDO

U mjestu Bok Jankovac, kod Gradiške, noćas je "proradilo" staro klizište na savskom nasipu. Dio nasipa u dužini od 30 metara se odvaja, stvarajući veliki rizik da voda uskoro prodre u branjeni dio.

Osim brojnih mještana, koji su noćas dežurali pored nasipa, na lice mjesta sinoć su došli i predstavnici Civilne zaštite i Vodoprivrednog preduzeća "Sava“ iz Gradiške.

Tehnički direktor preduzeća "Sava“ Goran Vukotić rekao je da je situacija ozbiljna, ali da vjeruje da će nasip izdržati.

"Nivo vode se smanjuje i tada se povećava pritisak na nasip. Neprestano ćemo pratiti situaciju na klizištu i reagovaćemo čim nam prilike dozvole", pojasnio je Vukotić.

Iako je juče saniran makadamski put ispod nasipa, oko klizišta su se pojavila nova kritična mjesta. Velike probleme stvara visok nivo podzemnih voda u branjenom dijelu, jer je, zbog zapušene kanalske mreže, dotok prema crpnim stanicama minimalan.



Na području Srpca još je na snazi vanredna odbrana od poplava, iako je vodostaj rijeke Save u opadanju i jutros je iznosio 953 centimetra, saopštila je Republička uprava Civilne zaštite.

Vodostaj Save na području Gradiške, takođe, je u opadanju i jutros je iznosio 832 centimetra, što je za 12 centimetara manje u odnosu na juče. I dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava, a u toku dana će ekipe Civilne zaštite ponovo izaći na ugrožena područja, radi pružanja neophodne pomoći.

Vodostaj rijeke Save na području Kozarske Dubice jutros je iznosio 854 centimetra, što je šest centimetara manje u odnosu na juče, a nivo rijeke Une je 199 centimetara. Voda i podzemne vode polako se povlače.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju jutros je bio za šest centimetara niži u odnosu na vodostaj izmjeren juče u 13.30 časova.

Vodostaj Save u Brodu jutros je iznosio 793 centimetra, što je za šest manje nego juče.

Vodostaj Save izmjeren jutros u 7.00 časova u Šamcu iznosio je 642 centimetra, što je za četiri manje u odnosu na prethodni dan.

Visina vodostaja Save na vodomjernoj stanici Rača jutros iznosi 671 centimetar.

Republička uprava Civilne zaštite će nastaviti da prati stanje na terenu i da preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti na zaštiti ugroženih područja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE