• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić obolio od raka?

Prošlonedjeljni dvodnevni prekid suđenja generalu Ratku Mladiću nastao zbog sumnje ljekara da je bivši komandant VRS obolio od raka prostate

 Mladić obolio od raka? Izvor: MONDO

Iako je predsjedavajući sudskog vijeća Haškog tribunala u Mladićevom predmetu holandski sudija Alfons Ori generalovo odsustvo iz sudnice prošlog ponedjeljka i utorka pokušao da obrazloži "ranije zakazanim manjim medicinskim zahvatom", odlično obaviješteni izvori Pressa RS otkrivaju da je početak prošle sedmice u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala bio izuzetno dramatičan.

Naime, sagovornici ovog lista tvrde da je general Mladić u nedjelju počeo da pljuje krv, zbog čega je iste večeri hitno prebačen iz Ševeningena u bolnicu "Bronovo" koja se nalazi u Hagu.

"Posljednje komplikacije u već i ovako teškom zdravstvenom stanju generala Mladića počele su prije desetak dana, kada je on takođe boravio u bolnici "Bronovo". Naime, na osnovu ranije izvađenih nalaza, ljekari pritvorske jedinice u Ševeningenu posumnjali su da general boluje od raka prostate, zbog čega je prošlog vikenda bio prebačen u "Bronovo", gdje su mu izvadili komadić tkiva iz prostate i poslali ga na laboratorijsku analizu. Međutim, izgleda da su čuveni ljekari ove bolnice, inače zaduženi za lječenje i holandske kraljevske porodice, negde dobrano "zabrljali" prilikom rutinskog uzimanja uzorka tkiva, jer je generalu Mladiću skoro istog dana počela da izlazi krv na usta i kroz analni otvor", otkrivaju sagovornici lista.

Navodeći da je nakon novog, ovog puta hitnog, prebacivanja u "Bronovo", hirurški tim holandskih ljekara operisao generala Mladića, saniravši mu unutrašnju povredu nastalu uzimanjem uzorka tkiva, izvori Pressa RS kažu da bi uskoro trebalo da budu poznati i rezultati koji će pokazati da li bivši komandant VRS boluje od raka prostate.

"Nalazi laboratorijske pretrage bi trebalo da budu poznati za desetak dana. Uzimajući u obzir pravu dramu kroz koju je general Mladić prošao početkom prošle sedmice, prosto je nevjerovatno da je sudsko vijeće, na čelu sa Alfonsom Orijem, odlučilo da teško bolesnog čovjeka ekspresno vrati u sudnicu i ponovo izloži neviđenim naporima", kažu sagovornici Pressa.

Član tima odbrane bivšeg komandanta VRS generala Ratka Mladića, advokat Miloš Šaljić, nije mogao da potvrdi informaciju prema kojoj je zdravstveno stanje njegovog klijenta znatno ozbiljnije od onog kako ga predstavljaju predstavnici Haškog tribunala.

"Pravila Haškog tribunala zabranjuju da se javno iznose detalji o zdravstvenom stanju optuženika i pritvorenika. Kao što vam je već poznato, general Mladić ima ozbiljnih zdravstvenih problema koji su uzrokovani preživljenim moždanim udarima i visokim krvnim pritiskom. Zahvaljujući tome što redovno pije lijekove koji regulišu krvni pritisak, general Mladić nekako uspijeva da prisustvuje suđenju, ali je činjenica da ovaj tempo nikako ne ide u prilog njegovom zdravlju", kaže Šaljić.

Ističući da je odbrana još ranije tražila od sudskog vijeća da smanji broj radnih dana u Mladićevom predmetu, Šaljić dodaje da ritam koji je nametnulo haško tužilaštvo teško mogu da prate čak i Mladićevi advokati, a kamoli bolesni general.

"Pet radnih dana u sedmici previše je čak i za nas, profesionalne advokate, a kamoli za generala Mladića. Ovaj ritam je zaista teško pratiti i ne znam kako će se sve ovo završiti", upozorava Šaljić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE