• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustava zapošljavanja u Fondu ZO RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite od rukovodstva Fonda zdravstvenog osiguranja RS zatražio do daljnjeg obustave prijema radnika u radni odnos

 Obustava zapošljavanja u Fondu ZO RS Izvor: MONDO

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić obavijestio je jutros rukovodstvo Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske da odmah, do daljeg, obustave prijem radnika na određeno ili neodređeno vrijeme.

Iz Ministarstva navode da je odluka o obustavi zapošljavanja donesena u cilju stabilizacije ekonomsko-finansijskog poslovanja u sektoru zdravstva.

“Ministar je ranije obavijestio sve javne zdravstvene ustanove u Srpskoj koje su poslovale negativno u 2012. godini da, takođe, do daljeg, obustave zapošljavanje novih radnika na određeno ili neodređeno vrijeme, osim u slučaju izrazite potrebe i uz saglasnost Ministarstva”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećanja radi, novo rukovodstvo KC Banjaluka prethodnih dana donijelo je odluku da neće produžiti ugovore o radu na određeno vrijeme za 198 službenika, među kojima je oko 80 odsto medicinskih radnika.

Stanić je tada za banjalučke medije izjavio da je ovaj potez najteži koji je mogao da se uradi, ali je po njegovim riječima bio neophodan.

"Dao sam preporuke rukovodstvu Kliničkog centra da se utvrdi tačan broj radnika i da se napravi sistematizacija. Dok se u potpunosti ne donese sistematizacija, mora se obustaviti prijem radnika bez izričitog odobrenja Ministarstva zdravlja. Znači, vrata nisu zalupljena, ali su izuzetno priškrinuta", kazao je Stanić.

Strukovni sindikat doktora medicine, te medicinskih sestara i tehničara ne prihvataju ovu odluku.

"Strukovni sindikati u zdravstvu imaju osnov da sumnjaju da se iznenadnim i ishitrenim odlukama o otpuštanju velikog broja radnika žele zaštititi nepotrebna i izmišljena radna mjesta radnika, koji u KC neosnovano i nepotrebno primaju plate", navodi se u saopštenju ova dva sindikata.

U Granskom sindikatu KC Banjaluka ranije je istaknuto da prilikom otpuštanja radnika treba da se rukovodi logikom da „prvo idu oni koji su zadnji došli, odnosno da se otpuštaju oni za kojima ne postoji potreba u ovom trenutku“.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE