• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Postojao usmeni dogovor Holbruk-Karadžić"

Američki profesor i stručnjak za Balkan izjavio je da je Ričard Holbruk obećao Radovanu Karadžiću da neće biti uhapšen "ako se povuče iz politike".

 "Postojao usmeni dogovor Holbruk-Karadžić"  Izvor: MONDO

Čarls Ingrao, američki profesor istorije koji vodi grupu za dokumentovanje balkanskih ratova pri Američkom institutu za mir, izjavio je da Holbruk jeste sklopio nezvanični sporazum s Radovanom Karadzićem, kojim mu se garantuje sloboda.

U intervjuu za Balkan insajt, internet publikaciju Balkanske istraživačke mreže (BIRN), Ingrao tvrdi da je Holbruk preko posrednika sklopio dogovor sa bivšim liderom bosanskih Srba kako bi ga uklonio sa političke scene Republike Srpske, entiteta bosanskih Srba uspostavljenog tokom mirovnih pregovora u Dejtonu 1995. godine.

Ingrao je, medutim, upozorio da je malo verovatno da će se pojaviti pisani dokaz o tome. "Holbruk nije glup. Ne postoji ništa na papiru", rekao je Ingrao.

Američki stručnjak je dodao da njegove informacije potiču iz četiri nezavisna izvora u američkom Stejt departmentu čija imena nije želeo da obelodani.

"Ne mozemo otkriti njihove identitete, jer su još veoma aktivni, a to bi im moglo naneti štetu u profesionalnom smislu", rekao je on.

Ingrao tvrdi da Holbruk, kako je kazao, nije imao drugu opciju sem da ponudi ključne ustupke Karadžiću kada je reč o njegovoj ličnoj slobodi.

"Visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je bio blisko upoznat sa Holbrukovim aktivnostima potvrdio je da je ambasador eksplicitno uverio Karadzića da neće biti uhapšen, a još nekoliko osoba u Stejt departmentu, koje se nisu oglašavale bile su upoznate sa tim ustupkom", rekao je on.

"Upravo je Pentagon, uz podršku (tadašnjeg predsednika Bila) Klintona, predočio Holbruku kao svršenu činjenicu to da američke snage neće hapsiti lica optužena pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", kazao je on.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je prošle nedelje Karadžićevo pismo u kome se on poziva na dogovor postignut sa Holbrukom 1996. godine.

Prema Karadžićevom pismu, Holbruk je obećao lideru bosanskih Srba da ga neće progoniti, niti hapsiti, ukoliko se povuče sa političke scene i iz javnog zivota.

Holbruk je u više navrata oštro odbacio Karadžićeve tvrdnje.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE