• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Konstantno neslaganje Banjaluke i Sarajeva"

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio da u BiH postoji konstantno neslaganje i da se samo akteri mijenjaju.

 "Konstantno neslaganje Banjaluke i Sarajeva" Izvor: MONDO

Radojičić je istakao da unutar BiH postoji suštinsko neslaganje o krupnim pitanjima, prije svega između Sarajeva i Banjaluke i različita viđenja i sadašnjeg stanja, a i budućnosti.

"Stalno je prisutan konceptualni upitnik između onih koji su više za centralizovanu i onih koji su za decentralizovanu BiH. Na svakom pojedinačnom pitanju imate konceptualno neslaganje decentralizovani ili centralizovani sistem i zato na svakom pojedinačnom slučaju gubimo godine", rekao je Radojičić sinoć za sarajevsku televiziju TV1.

On je naglasio da nije uspio koncept međunarodne zajednice, nametnut reformama i pritiskom, da je funkcionalno ono što je više centralizovano.

Radojičić je naglasio da, kada je riječ o evropskoj agendi postoji metodološki problem, jer se ne zna ko šta radi.

Govoreći o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", on je istakao da se došlo u apsurdnu situaciju u odnosu na ono što je osnov same presude i da je to pitanje doživjelo devijaciju u odnosnu na osnovni zahtjev.

"Sada je u fokusu rješavanje hrvatskog pitanja. Hrvatske stranke na ovom pitanju pokušavaju da riješe dio ustavne pozicije Hrvata u BiH, odnosno da im se bar ne ponovi Željko Komšić", smatra Radojičić i dodaje da Srpska u ovoj priči do sada nema razloga da bude nezadovoljna.

On je naveo da međunarodna zajednica više nije puno angažovana, da nema puno volje i strpljenja, a da je BiH daleko od fokusa. "Oni neće rješavati to pitanje. U krivu su oni koji očekuju da će neko sa strane dati rješenje", tvrdi Radojičić.

Komentarišući prijetnje da EU neće priznati rezultate predstojećih opštih izbora u BiH ako ne bude provedena odluka u predmetu "Sejdić-Finci", Radojičić je istakao da nikad od evropskih zvaničniika nije čuo da su direktno rekli da neće priznati naredne izbore ukoliko ne bude postignut dogovor o tom pitanju.

"Ono što se može desiti jeste pitanje članstva BiH u Savjetu Evrope. Ne vjerujem da bi EU išla tako daleko da ne prizna izbore u BiH", rekao je Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske smatra da nije sve idealno kada je riječ o međunarodnim fondovima i IPA projektima.

"Kada se pogledaju neki od tih projekata mnogo toga se zavrti i vrati stranim konsultantima. Taj novac ne uđe u BiH u nešto što se realno vidi. Mnogi IPA projekti su slabo opipljivi. Ti projekti i ta sredstva veoma su sporovozni", istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, konkretan rezultat koji su osjetili građani BiH jeste vizna liberalizacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE