• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani žrtve policijske torture?

Policajci u BiH bahato se ponašaju,a u pojedinim slučajevima nanose fizičku i duševnu bol građanima,a često imaju i ponižavajući odnos.

 Građani žrtve policijske torture? Izvor: MONDO

To su građani naveli u svojim žalbama koje su dostavili Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH, pišu "Nezavisne novine".

"Građani su u svojim žalbama najčešće prigovarali da je policija FBiH i RS neefikasna, da zloupotrebljava položaj, da prekoračuje data ovlašćenja i na razne načine primjenjuje silu", stoji u izvještaju Institucije ombudsmana za prošlu godinu, u kojoj se navodi da raste broj žalbi na policajce.

Ombudsmani su, pri tom, uočili da je policija protivzakonito hapsila građane, kao i da ih je silom odvodila u zdravstvene ustanove.

"Ombudsmani posebno žele da ukažu na žalbe građana koji ukazuju da policija ne postupa po prijavama građana dovoljno efikasno, što je posebno zabrinjavajuće kada se radi o povratničkoj populaciji, ženama žrtvama nasilja, starijim osobama i slično", stoji u godišnjem Izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za prošlu godinu.

Sa druge strane, u policijskim agencijama građane pozivaju da, kad god posumnjaju da je policija postupala mimo svojih ovlašćenja, prijave zamjerke.

"Svako eventualno prekoračenje ovlašćenja od strane naših službenika, građani mogu da prijave unutrašnjoj kontroli. Na raspolaganju im je i broj telefona 051/219-300", naglašava Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

Prema podacima koje nam je ustupila, ni policajci nisu imuni na kažnjavanje.

"Prošle godine bilo je suspendovano ukupno 12 naših pripadnika", ističe Mirna Šoja.

Prema riječima Aldine Ahmić, portparola MUP-a ZDK, prošle godine nisu imali slučajeva da su građani prijavljivali kako su fizički zlostavljani od strane policajaca.

"Naš Odsjek za unutrašnju kontrolu godišnje zaprimi na desetine predstavki i svugdje se otvori unutrašnja istraga pa čak i kada je riječ o anonimnoj dojavi. I mogu da vam potvrdim - imamo veliki broj izrečenih disciplinskih kazni", uvjerava Ahmićeva.

I Halid Emkić, portparol Policije Brčko distrikta, naglašava da sve žalbe, koje se odnose na postupanje policajaca, zaprime, a nakon čega uslijedi unutrašnji postupak o osnovanosti navoda u prijavi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE