• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nema validnih dokaza o krivici Karadžića"

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je presuda Radovanu Karadžiću napisana i prije nego što je ušao u sudnicu Haškog tribunala.

 "Nema validnih dokaza o krivici Karadžića" Izvor: MONDO

Dodik je, učestvujući u emisiji "Presing" RTRS-a, rekao da je uvjeren da Tužilaštvo u Hagu nema nijedan validan dokument koji bi potvrdio Karadžićevu krivicu i da, stoga, pokušavaju da navedu svjedoke da potvrde neke tvrdnje koje postoje jedino na bazi novinarskih izvještaja.

On je dodao da je njegovo svjedočenje u Haškom tribunalu u procesu odbrane na suđenju Radovanu Karadžiću bilo logično i da je to ocijenjeno kao dobro.

Upitan o tome koliko je proces protiv prvog predsjednika RS Radovana Karadžića danas bitan za Srpsku, Dodik je rekao da je početni entuzijazam Haškog tribunala ili početno vjerovanje da će taj sud od početka suditi sve počinioce zločina, izgubljen vremenom.

"Jedan politički stereotip nametnut je kao glavna osnovica za raspad bivše Jugoslavije, a to je politika Srba ili tadašnjeg srpskog režima Slobodana Miloševića i da bi upravo ta politika, koja je kasnije po njima prerasla u zločine, trebala da bude kažnjena, a ostali su zločini bili kao neki refleksi, nešto što se desilo kao neka vrsta samoodbrane u samom ratu...To naravno nije tačno” , rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Haški proceš gubi značaj u tom pogledu.

”Ali, ono što je važno jeste da, kao svaka institucija međunarodnog prava, ostaje sa pozicijama izrečenih presuda koje postaju kasnije ne samo istorijska građa, nego i značajna politička građa za ocenjivanje aktuelnih događaja", rekao je Dodik.

”Očigledan je pokušaj da se presudama napiše kolektivna odgovornost. Ako je za Srbe iz proteklog rata na različitim prostorima izrečeno kazni zatvora u ukupnom kumulativnom iznosu od 1.100 godina, onda svako ko za 50 ili 100 godina bude pisao istoriju, moraće da kaže: Ti Srbi su zaista predodređeni za to", kaže Dodik.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE