• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za otpremnine 12,2 miliona KM

U RS je isplaćeno 12,2 miliona KM na ime otpremnina radnicima koji su od kraja 1991. do novembra 2000. godine na nezakonit način ostali bez posla.

 Za otpremnine 12,2 miliona KM Izvor: MONDO

Navodi se to u informaciji o ostvarivanju prava na otpremninu po članu 152. Zakona o radu za 2012. godinu koju je Vlada RS nedavno usvojila, a koja će biti razmatrana na idućoj sjednici Narodne skupštine RS.

Zakonom o radu RS propisan je način ostvarivanja prava na otpremninu licima kojima je od 31. decembra 1991. do dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno 16. novembra 2000. godine, na nezakonit način prestao radni odnos, a čije se sjedište poslodavca nalazi na teritoriji RS, prenosi "Glas Srpske".

"U periodu od 2003. do 2012. godine ukupno je riješeno 23.111 zahtjeva, što 39,4 odsto u odnosu na ukupan broj od 58.658 zaprimljenih zahtjeva", navodi se u informaciji i dodaje da je, od tih 23.111 rješenja, pravo na isplatu otpremnina priznato u 12.910 predmeta.

"Do sada je po osnovu 6.685 pravosnažnih rješenja isplaćeno 12,2 miliona KM, dok na isplatu čeka još 6.225 rješenja za koja je neophodno 11,9 miliona KM", navodi se u informaciji.

Samo u prošloj godini isplaćeno je 1,6 miliona KM za 809 podnosilaca zahtjeva.

Radnici koji su smatrali da im je nezakonito prestao radni odnos imali su mogućnost da u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona o radu podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na otpremninu Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

Vlada RS zaključila je da je, zbog različitog zakonodavnog načina definisanja obaveza za ostvarivanje i zaštitu prava na otpremninu lica koja su nezakonito ostala bez posla u RS odnosno FBiH od 1991. do 2000. godine, neophodno kroz predstojeće donošenje novog zakona o radu u RS preispitati i predložiti dalji način ostvarivanja ovih prava.

Otpremnina se utvrđuje u visini od 1,33 do tri prosječne plate u RS u posljednja tri mjeseca prije mjeseca u kojem se priznaje pravo na otpremninu, a u zavisnosti od dužine radnog staža kod posljednjeg poslodavca.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE