• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratna zastava u dvorištu džamije u Janji

Ratna zastava takozvane Armije BiH vijori se na jarbolu pored Atik džamije u bijeljinskom naselju Janja.

 Ratna zastava u dvorištu džamije u Janji Izvor: MONDO

Zastava je istaknuta u nedjelju, 14. aprila, tokom otkrivanja spomenika bošnjačkim žrtvama koji je podignut u dvorištu džamije.

Policija do danas nije dobila prijavu građana na osnovu koje bi reagovala, iako i Srbi i Bošnjaci nastanjeni u Janji smatraju da ovakva provokacija ne donosi dobro građanima.

Imam Islamske vjerske zajednice u Janji Omer Camić, kao ni bijeljinski imam Samir Camić, nisu željeli da za Srnu govore o razlozima i posljedicama isticanja muslimanske ratne zastave na vjerskom objektu.

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović, stanovnik Janje, smatra da je isticanje ratne zastave ustupak Bošnjacima iz dijaspore koji su inicirali i finansirali podizanje spomenika.

"Mislim da je to ideja onih koji ne žive ovdje, jer onima koji ovdje žive najmanje je do dizanja tenzija i do iritiranja i svima je isticanje ratne zastave bilo pomalo čudno", rekao je Zečkanović Srni.

Srna saznaje da je podizanje spomenika i isticanje muslimanske ratne zastave organizovao otcijepljeni dio organizacije bošnjačkih veterana u Janji koji nije registrovan, zbog čega je zvaničnu organizaciju preuzeo Medžlis.

Bošnjačko stanovništvo Janje, koja je najveća povratnička zajednica u BiH, ranije se već oduprlo snažnom pokušaju prodora vehabizma u Bijeljinu.

Vehabije sa sjedištem u Beču otvorile su u Janji kancelariju preko koje su namjeravali da preuzmu džamiju i ojačaju uticaj radikalnog i ekstremnog islama, prije svega na mlade Bošnjake, ali se stanovništvo, kao i politička i vjerska elita Janje tome usprotivila.

(Srna, foto Press RS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE