• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS bojkot atentata na Ferdinanda?

Milorad Dodik ne očekuje da će iko iz Srpske prisustvovati obilježavanju atentata na austro-ugarskog prestolonasljednika sljedeće godine.

 U RS bojkot atentata na Ferdinanda? Izvor: MONDO

Predsjednik RS ne očekuje da će bilo ko iz tog entiteta učestvovati u manifestaciji koju Sarajevo organizuje 2014. godine povodom obilježavanja 100 godina od sarajevskog atentata na austro-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, smatrajući da će ona imatii za cilj prekrajanje istorije.

"Od naših predstavnika u organima BiH, takođe, tražimo da ne učestvuju na pomenutoj manifestaciji i da tako ospore bilo kakvo uključivanje organa BiH u organizaciju ove manifestacije", saopštio je danas Dodikov kabinet.

Kabinet predsjednika RS je podsjetio da je ovih dana najavljeno da bi povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, na inicijativu i uz veliki angažman Francuske, uprava grada Sarajeva trebalo da bude glavni organizator manifestacije 'Sarajevo srce Evrope'.

"S obzirom na to ko je glavni organizator i gdje se ova manifestacija održava, nema sumnje da će ona, kao i u više navrata do sada, imati za cilj da prekraja istoriju, što će bez sumnje predstavljati novi propagandni napad na Srbe, posebno na Srbe u Republici Srpskoj, odnosno BiH", smatra Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ne spori nikome da organizuje bilo kakve manifestacije, pa i pomenutim povodom, "ali da isto tako zadržava pravo da ne učestvuje u bilo kakvom falsifikovanju istorije".

"Kao slobodarski narod, koji je za slobodu podnio tolike žrtve i uvijek u svojoj istoriji bio na strani pravdoljubivih, a protiv okupatora i fašizma, imamo obavezu da ne dozvolimo da se naše kolektivno sjećanje i istorija promjene i obrišu", dodaje se u saopštenju.

Kabinet Dodika još je upozorio da pojedini bošnjački zvaničnici smatraju da je "'Mlada Bosna', kojoj je pripadao i srpski nobelovac Ivo Andrić, teroristička i nacionalistička organizacija, iako istorija jasno govori da su njeni članovi bili i Srbi, muslimani, pa čak i Hrvati".

"Gavrilo Princip bio je borac za slobodu i časni borac protiv austro-ugarske okupacije BiH, a ne 'podmukli terorista', kako ga Sarajevo klevetnički kvalifikuje. Franc Ferdinand bio je najveći zagovornik austrougarske agresije na Srbiju. Treba li podsjećati da se, pošto su Hitlerove fašističke horde prilikom ulaska u Sarajevo 1941. godine, prvo skinule ploču u znak sjećanja na Gavrila Principa. Decenijama kasnije, s Gavrilom Principom obračunao se Alija Izetbegović i njegovi sledbenici, koji su ploču polomili i bacili u Miljacku, Principove stope zalili betonom, a Principovom mostu dali drugo ime", dodaje se u saopšenju.

Navodi se i da će RS "naredne godine, pod pokroviteljstvom Dodika, višednevnim manifestacijama koje će početi u 'Andrić gradu', obilježiti pomenuti datum i uspomena na 'Mladu Bosnu' i borca za slobodu Gavrila Principa".

"Biće to prilika da se, između ostalog, na eminentnom međunarodnom skupu u Andrićevom institutu predstavi istina i činjenice o ovom događaju, a ne optužujuća propaganda", ističe se u saopštenju.

(Tanjug Foto printscreen)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE