• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SD: Korupcija najveći problem u BiH

U godišnjem izvještaju o ljudskim pravima Stejt department navodi da su u BiH najozbiljniji problemi korupcija i manipulacije etničkim podjelama

 SD: Korupcija najveći problem u BiH Izvor: MONDO

Američki Stejt department u svom novom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima navodi da politički lideri u BiH i dalje nastavljaju da jačaju i manipulišu dubokim etničkim podjelama što podstiče rasprostranjenu diskriminaciju u većini aspekata svakodnevnog života i narušava vladavinu zakona.

U izvještaju se ističe da političari time iskrivljuji mišljenje javnosti u medijima i opstruišu povratak raseljenih.

Američki Stejt department naglašava da korupcija u institucijama i dalje predstavlja jedan od najozbiljnijih problema i pogoršava uticaj navedenih podjela.

"Uznemiravanje i zastrašivanje novinara i građanskog društva ograničava pristup javnosti tačnim informacijama i odgovornosti političkih lidera", upozorava Stejt department.

Među ostalim problemima u vezi sa poštovanjem ljudskih prava Stejt department navodi stradanje od nagaznih mina, loše uslove u zatvorskim i pritvorskim centrima, poput pretrpanosti, neobavještavanja zatvorenika o njihovim pravima ili omogućavanje pristupa pravnoj pomoći prije ispitivanja.

Stejt department navodi još neuspjeh povratka imovine vjerskim zajednicama, diskriminaciju i nasilje protiv žena te seksualnim i vjerskim manjinama, diskriminaciju protiv ljudi sa invaliditetom, trafiking i ograničena prava pri zapošljavanju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE