• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanić: Nisam tražio smjenu Milenkovića

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Slobodan Stanić izjavio je da nije dao saglasnost na smjenu direktora Doma zdravlja u Gradišci.

 Stanić: Nisam tražio smjenu Milenkovića Izvor: MONDO

Direktora Doma zdravlja Bogdana Milenkovića smijenila je Skupština opštine prošlog četvrtka.

Stanić je najavio da će biti napravljene neophodne promjene u vezi sa statusom domova zdravlja koji trenutno, prema njegovim riječima, ne pripadaju ni lokalnim zajednicama ni Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Imam informacije da je gradiški Dom zdravlja pozitivno poslovao, da je u toj ustanovi sprovedena reforma, u što sam se i sam uvjerio prilikom skorašnje posjete. Bez moje saglasnosti direktor je promijenjen što nije dobro. Moramo tu nešto mijenjati", rekao je Stanić novinarima.

On je naveo da lokalna zajednica pravi mrežu primarne zdravstvene zaštite, bira upravne odbore i direktore i treba da preuzme i odgovornost za funkcionisanje primarne zdravstvene zaštite.

"Tražićemo da ubuduće domovi zdravlja poput centara za socijalni rad budu na opštinskom budžetu, te da Fond zdravstvene zaštite Republike Srpske uplaćuje sredstva upravo u budžet. Mi ćemo davati politike, smjernice, standarde i normative, a domovi zdravlja će kao budžetske jedinice biti podložni revizijama", rekao je Stanić.

Stanić je rekao da će, ukoliko ovaj slučaj dobije sudski epilog, od presudnog značaja biti činjenica da li je ministar dao saglasnost za smjenu.

"U tom slučaju može doći do određenih budžetskih troškova, za šta će neko iz lokalne vlasti morati da odgovara", rekao je ministar Stanić prilikom današnje posjete Gradišci.

Lažna slika o velikom otpuštanju radnika

Stanić je izjavio da se u javnosti stvara slika o tobožnjem velikom otpuštanju zdravstvenih radnika u RS, iako do danas niko nije otpušten.

On je naglasio da je ranije priman veći broj radnika na određeno vrijeme, koji su potom prećutno dobijali ugovore na neodređeno vrijeme.

"Od zdravstvenih ustanova koje negativno posluju smo zatražili da ne produžavaju ugovore o radu na određeno vrijeme, osim u posebnim slučajevima, ali tek uz saglasnost Ministarstva. Samo po tom osnovu u zdravstvu u cijeloj Srpskoj imamo 918 radnika, za čije bruto plate na godišnjem nivou treba izdvojiti 20 miliona KM. Znači, jedini i osnovni parametar jeste poslovanje zdravstvenih ustanova", rekao je Stanić novinarima u Gradišci.

Od 918 radnika u zdravstvu na određeno vrijeme, čak 500 je zaposleno u bolnicama, a preostali rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE