• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša

U Spomen-području Donja Gradina, opština Kozarska Dubica, danas će biti obilježen Dan sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša.

 Dan sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša Izvor: MONDO

Javna ustanova Spomen-područje Donja Gradina organizovaće danas promociju reprint izdanja Izvještaja zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz 1946. godine, pod naslovom "Zločin u logoru Jasenovac".

Direktor Spomen-područja "Donja Gradina" Milorad Bukva potvrdio je da će o izvještaju Zemaljske komisije Hrvatske o zločinu u logoru Jasenovac govoriti profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Željko Vujadinović i Alen Budaj iz jevrejske nevladine organizacije Margelov institut iz Zagreba.

On je dodao da će u Spomen-području "Donja Gradina", povodom obilježavanja godišnjice proboja jasenovačkih logoraša u Donjoj Gradini, predstavnici Vlade Republike Srpske i druge delegacije položiti vijence.

Promocija reprint izdanja Izvještaja zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz 1946. godine biće održana u zgradi opštine Kozarska Dubica sa početkom u 10 časova.

Najavljeno je da će Spomen-područje "Donja Gradina" i opštinu Kozarska Dubica danas posjetiti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji će prisustvovati promociji reprint izdanja izvještaja Zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača "Zločin u logoru Jasenovac".

Mutabdžija će prisustvovati i sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje sjećanja na žrtve ustaškog genocida u Donjoj Gradini, čiji početak je zakazan za 11.30 časova u prostorijama Spomen-područja "Donja Gradina", a potom će u 12.00 časova položiti vijenac na spomenik žrtvama ustaškog genocida u Spomen-području "Donja Gradina".

Na dan proboja 22. aprila 1945. godine u logoru Jasenovac bila su zatvorena 1.073 logoraša. U proboj je krenulo njih 600, a preživio je 91 logoraš.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno posle proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

U koncentracionom logoru Jasenovac je u stravičnim mukama umrlo 700.000 muškaraca, žena i djece, uglavnom Srba, Jevreja, Roma i antifašista bez obzira na vjeru i naciju.

Ustaško-fašističke snage Ante Pavelića u koncentracionom logoru Jasenovac i najvećem stratištu u Donjoj Gradini provodili su genocid nad Srbima Jevrejima i Romima, radi stvaranja etnički čiste NDH.

Jasenovačka strava trajala je od avgusta 1941. godine, pa sve do 22. aprila 1945. godine.

Završetkom Drugog svjetskog rata sa koncentracionim logorom Jasenovac dešava se ono što se nije desilo ni sa jednim drugim logorom. Naime, u svim zemljama fašističke koalicije koncentracioni logori pretvoreni su u memorijale, kao opomena čovječanstvu.

U Jasenovcu su svi objekti logora srušeni, sve je sravnjeno sa zemljom i obrisani su tragovi ustaškog zločina.

Pomen i parastos žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac - Donja Gradina biće služen 12. maja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE