• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka obilježava Dan grada

Banjaluka i njeni građani obilježavaju 22. april - Dan grada i dan kada je grad na Vrbasu oslobođen od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

 Banjaluka obilježava Dan grada Izvor: MONDO

Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima NOR-a danas se obilježava 22. april - Dan grada, dan kada je grad na Vrbasu 1945. godine oslobođen od fašizma.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je da se danas prisjećamo onih koji su dali živote za slobodu Banjaluke.

"Imamo obavezu da pamtimo prošlost i da obilježavamo datume značajnih bitaka kada su stavrani uslovi za slobodu svih građana", rekao je Gavranović, nakon polaganja vijenaca na spomenik palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe.

On je napomenuo da se ne smiju zaboraviti oni koji su stradali u narodnooslobodilačkoj borbi.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić istakao je danas da su Banjalučani i stanovnici Republike Srpske bili učesnici najsnažnijeg fašističkog pokreta u Evropi.

"Od oslobođanja Banjaluke od okupatorskih snaga prošlo je 68 godina. Mnogi su tada položili živote za slobodu, a puno civila stradalo je zbog toga što su podržavali narodnooslobodilački pokret i to je ono čega se treba sjećati kao svijetlih trenutaka naše istorije", rekao je novinarima Radojičić, nakon što je povodom Dana grada Banjaluka poližio vijenac na spomenik palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe.

Vijence na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačke borbe položili su i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici kabineta predsjednika Republike Srpske, SUBNOR-a, Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija i političkih partija.

Vijenci su danas položeni i na spomen-kosturnicu na Novom groblju, spomenik palim borcima na Banj brdu, groblju Sveti Pantelija, zatim na spomenik žrtvama logora Jasenovac i na spomenik „12 beba“.

Centralni događaj obilježavanja Dana grada biće svečana akademija u Banskom dvoru, na kojoj će biti uručene nagrade najboljim i najuspješnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama.

"Zlatni grb grada Banjaluka" biće dodijeljen Arhivu RS i Srpskom pjevačkom društvu "Jedinstvo" za izuzetan doprinos i postignute vrhunske rezultate u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

"Plaketa grada Banjaluka" biće dodijeljena Ranku Pavloviću za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, te Dušanu Popoviću i Nebojši Kuštrinoviću za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i sporta.

Za izuzetna ostvarenja u oblasti sporta plaketa će biti dodijeljena i Miloradu Slavniću, a Borisu Testenu za izuzetna humana ostvarenja.

Odlukom Skupštine grada, ovo priznanje biće dodijeljeno i Osnovnoj školi "Jovan Cvijić" za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i vaspitanja, dok će za izuzetna ostvarenja u oblasti zdravstva ova nagrada biti dodijeljena doktoru Sanji Sibinčić.

Nagrada "Banjaluka mladima", u iznosu od po 1.500 KM, kao poseban vid priznanja u oblasti kulture i umjetnosti, biće uručena Dejanu Jankoviću, a kao poseban vid priznanja u oblasti sporta Jeleni Stevandić.

Program proslave Dana grada počeo je 12. i trajaće do 28. aprila, a u programu se nalazi oko pedesetak kulturnih i sportskih manifestacija.

Čestitka predsjednika RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću, njegovim saradnicima i svim građanima Banjaluke 22. april – Dan
Grada.

„Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je Banja Luka nastavila da se razvija i unapređuje kvalitet života njenih stanovnika i pored složenih ekonomskih i socijalnih prilika. Uvjeren sam da će Banjaluka, zahvaljujući zajedničkom angažovanju gradskih i republičkih institucija, uspjeti da realizuje sve započete i planirane razvojne i infrastrukturne projekte. Realizacija tih projekata omogućiće stabilan razvoj Banjaluke, kao administrativnog, privrednog i kulturnog centra Republike Srpske i pokazati da je Banja Luka, ne samo grad izuzetne ljepote i bogate tradicije, već i sigurne i prosperitetne budućnosti“, navedeno je u čestitki predsjednika Dodika.

Podsjetimo, 22. aprila 1945. godine Banjaluka je oslobođena od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE