• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sinod SPC razriješio Vasilija Kačavendu

Sinod Srpske pravoslavne crkve na sjednici usvojio ostavku episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija i razriješio ga daljeg upravljanja Eparhijom.

 Sinod SPC razriješio Vasilija Kačavendu Izvor: MONDO

Za administratora Eparhije zvorničko-tuzlanske imenovan je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Sinod je usvojio ostavku vladike Vasilija na službu aktivnog eparhijskog arhijereja, koju je podnio iz zdravstvenih razloga 6. novembra 2012. godine, saopšteno je iz SPC.

Ovim se mijenja odluka Sinoda od 6. novembra prošle godine kojom je ostavka vladike Vasilija bila načelno prihvaćena, a on umoljen da ostane u službi eparhijskog arhijereja do redovnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora u maju, radi završetka započetih projekata.

Kačavenda nije želio da komentariše odluku Sinoda i tim povodom najavio je saopštenje za javnost.

"Sveti arhijerejski Sinod je, na svojoj sjednici od 22. aprila 2013. godine, donio odluku da usvoji ostavku Episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Vasilija na službu aktivnog eparhijskog arhijereja, podnijetu iz zdrastvenih razloga 6. novembra 2012. godine, i da ga razriješi daljeg upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom", navodi se u saopštenju SPC.

"Ovim se utoliko mijenja odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda od 6. novembra 2012. godine kojom je ostavka Episkopa g. Vasilija bila načelno prihvaćena, a on umoljen da ostane u službi eparhijskog arhijereja do redovnog zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora u maju 2013. godine, radi završetka započetih projekata.

Za administratora Eparhije zvorničko-tuzlanske postavljen je Episkop banjalučki g. Jefrem", zaključeno je u kratkom saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Portali su juče objavili skandalozne snimke na kojima se vidi vladika Vasilije Kačavenda kako se ljubi sa nepoznatim mladićem ležeći na podu.

Ovi snimci su predočeni Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve još u novembru prošle godine poslije čega je episkop Vasilije zatražio da se "povuče zbog bolesti", ali se predomislio i ponovo zatražio da ostane na mjestu vladike dok ne završi izgradnju crkve na Pet jezera kod Bijeljine.

Vladika Vasilije imao je podršku za ostanak jednog broja episkopa, među kojima je presudnu ulogu odrigrao vladika bački Irinej (Bulović).

Snimak koji je na noge podigao Srpsku pravoslavnu crkvu i zgrozio javnost načinjen je, kao se tvrdi, specijalnom kamerom ugrađenom u sat.

Sinod SPC, kojim je predsjedavao patrijarh Irinej, danas je poslije objavljivanja snimka na internet mrežama aktivirao zahtjev za penzionisanje Vasilija Kačavende.

Sinod je imao mogućnost i da smeni pa čak i raščini vladiku ili ga prevede u red običnih monaha ili laika.

O tome može da se odlučuje u crkveno sudskom postupku koji vodi patrijarh i 11 vladika.

Vasilije Kačavenda poslije objavljivanja skandaloznog snimka zaprijetio je svim medijima podizanjem tužbi.

Šokantni snimci su samo dio dokaza kojim raspolaže Sinod. Tu su i kompromitujuće fotografije, ali i svjedočenja 40 mladića i sveštenika Eparhije zvorničko tuzlanske koji govore o bludnim radnjama Vasilija Kačavende.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE