• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko: Bivši radnici "Interpleta" traže novac

Tridesetak bivših radnika preduzeća "Interplet“ Brčko protestovalo tražeći potraživanja za 115 radnika u ukupnom iznosu od 1.041.000 KM.

 Brčko: Bivši radnici "Interpleta" traže novac Izvor: MONDO

"Do sada smo od zagarantovane sume utvrđene u stečajnom postupku za isplatu ličnih dohodaka naplatili 79 odsto. Vlada distrikta je u međuvremenu izmirila preuzete obaveze za obeštećenje radnika bivših državnih preduzeća "Posavina", "Šipad" i "Mladost", a samo prema nama, radnicima "Interpleta", velikog tekstilnog kombinata koji je svojevremeno zapošljavao oko 3.500 radnika, Vlada ima diskriminatorski odnos", rekla je novinarima predstavnica okupljenih radnika Minka Zahirović.

Ona je napomenula da većina radnika, koji traže obeštećenje, ima između 25 i 40 godina radnog staža.

Ika Jokić, koja je u "Interpletu" radila 19,5 godina, kaže da je ogorčena odnosom izvršne vlasti distrika Brčko prema bivšim radnicima "Interpleta".

"Hoćemo li konačno saznati gdje je nestao novac koji su zaradili radnici `Interpleta`? Dovedeni smo do prosjačkog štapa. Kako platiti lijekove?", upitala je Jokićeva.

Gospava Marić ukazala je na ignorantski odnos Vlade distrikta kada je riječ o preuzetim obavezama za obeštećenje "Interpletovih" radnika.

Prije protestnog okupljanja, grupa bivših radnika ovog brčanskog tekstilnog preduzeća razgovarala je sa zamjenikom gradonačelnika Brčkog Esedom Kadrićem koji im je obećao da će Vlada nastojati da što prije bude riješen ovaj problem, odnosno da radnici budu obeštećeni.

"Zemljište i objekte koji su bili u posjedu `Interpleta` Vlada će izdati pod zakup onima koji su spremni da zapošljavaju radnike. U Vladi postoji volja da se ispravi nepravda učinjena prema 115 radnika ovog nekadašnjeg velikog državnog preduzeća", rekao je Kadrić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE