• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić: Termin na granici uvredljivosti

Izvršni sekretar SNSD-a izjavio da je način na koji je predsjednik Srbije označio Srbe iz RS na granici prihvatljivosti i uvredljivosti

 Vasić: Termin na granici uvredljivosti Izvor: MONDO

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić rekao je Srni da je način na koji je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić označio Srbe iz Republike Srpske na granici prihvatljivosti i uvredljivosti.

"Srbi u Republici Srpskoj ne mogu se nikako nazvati Bosancima, jer je to samo jedan od užih zavičajnih pojmova, kao i Podrinjci, Hercegovci, Krajišnici", rekao je Vasić Srni komentarišući izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da su Srbi iz Republike Srpske za njega Bosanci, iako neki od njih, kako je rekao, ne vole da ih tako zovu.

On je naglasio da je dodatni problem u tome što političko Sarajevo i bošnjačke stranke "bosance" gledaju kao "državnu naciju" u kojoj su sadržane samo različite vjere i ništa više.

"Termin 'Bosanac' je zaostavština socijalističke i komunističke bajke i ne odražava novo geografsko, političko i nacionalno stanje ni u BiH ni na Balkanu. Realnost je takva da Srbi i Hrvati u BiH odbijaju da se deklarišu i nazovu 'Bosancima' i to treba uvažavati u javnoj i političkoj komunikaciji", istakao je Vasić.

Ona je naglasio da Srbija ne percipira Srbe izvan Srbije i to je trajna činjenica.

"Ostaje istorijski tok nepromjenjivosti u mnogim segementima. Koliko je Rusija pomogla Srbiji, u cijeloj istoriji, toliko je Srbija pomogla Srbima ovdje. Budućnost se neće promijeniti.

To znači da Republika Srpska treba sa najvećom pažnjom da čuva Dejtonski sporazum i svoje temelje u njemu, gradeći sa nadljudskom energijom zgradu za sljedeće generacije, njegujući kulturu i moral malih sirotinjskih naroda koji ih održavaju, proizvodeći svakog dana bolje ljude nego što smo mi, radeći krvavo i znojno za opstanak i napredak", poručio je Vasić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE